Politiek

En toen zat er opeens buitenlands geld in het Ja-kamp van het Oekraïne-referendum

22-01-2016 18:59

De omstreden Amerikaanse miljardair George Soros stort 200.000 euro in de campagne-kas van Stem voor Nederland, de club van oud- Sarah Palin-adviseur Joshua Livestro, die zich hard maakt voor een ‘ja’ tijdens het referendum over het associatie-verdrag met Oekraïne. Soros’ Open Society Foundations bevestigt dat de oud-investeerder zich mengt in het Nederlandse referendum. Dat meldt de NOS vrijdag. Soros werd in 2011 schuldig bevonden aan handel met voorkennis. Hij moest toen een boete betalen van 2,2 miljoen euro.

Eerder deze week werd bekend dat Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoek doen naar Russische beïnvloeding van Europese politieke partijen en organisaties zoals Geenpeil.

Zowel GeenPeil, Forum voor Democratie, Stem voor Nederland als het Burgercomité hebben volgens de NOS 50.000 euro subsidie aangevraagd bij de Nederlandse overheid om een campagne te kunnen voeren. Maandag maakt de speciale referendumcommissie van de Kiesraad bekend hoeveel organisaties subsidie hebben aangevraagd; een week later wordt duidelijk aan wie die zijn toegekend.

Lees ook

NOS – Amerikaanse miljardair sponsort ‘ja’-campagne Oekraïne-referendum