Politiek

#Bruslog: PVV’er wint bijna een prijs voor het herstellen van vertrouwen in de EU

20-01-2016 11:18

Eind augustus was het zover: iedereen kon Europarlementariërs nomineren voor de titel “Beste Europarlementariër”. Deze zogeheten MEP – Member of European Parliament – Awards worden jaarlijks in het voorjaar uitgereikt. Een opmerkelijk fenomeen: iedereen mag Europarlementariërs nomineren en daar komen per categorie drie kandidaten uit. Europarlementariërs mogen onderling beslissen wie van die kandidaten wint. De EU zou de EU niet zijn als dit proces niet transparant is: het is niet openbaar wie Europarlementariërs nomineren en om welke reden.

Meerdere prijzen zijn gesponsord. Zo sponsort de mestindustrie de categorie landbouw en Coca Cola de categorie sport (geen grap). Of deze bedrijven een stem hebben in de nominaties is niet duidelijk. Het winnen van de prijs van “beste Europarlementariër” is dus nogal dubieus. Toch weerhield dit vorig jaar de VVD er niet van de nominatie van Jan Huitema prominent op de eigen website te zetten. Als je immers niet weet aan wie je een prijs te danken hebt, kun je er maar het beste blij mee zijn. Ofzo.

‘Eer’ voor drie Nederlanders

Vorige week werden de genomineerden van 2016 bekend gemaakt. Drie Nederlanders valt de eer te beurt genomineerd te zijn. PvdD’er Anja Hazekamp is genomineerd in de categorie dierenrechten, D66’er Matthijs van Miltenburg voor regionaal beleid en PVV’er Vicky Maeijer voor corporate governance. Hier zien we een oud patroon: niemand begrijpt deze nominaties. Zo voerde Hazekamp geen campagne en neemt D66 “de nominatie voor kennisgeving aan”. Hazekamp wil de prijs niet, D66 gaat er niets mee doen.

Om te zien hoe deze nominaties tot stand komen, deed uw verslaggever vorig jaar de oproep PVV’er Vicky Maeijer te nomineren. Hebben burgers ook enige invloed? Het experiment slaagde: Maeijer werd genomineerd, maar wel voor een prijs in een categorie die buiten haar werkveld ligt. Maeijer is lid van de commissie burgerlijke vrijheden, maar werd genomineerd in de categorie “corporate governance”.

Vertrouwen in de EU aanwakkeren

Volgens de organisatie van de MEP-Awards is “corporate governance” een erg belangrijke categorie omdat goede regels voor bedrijven het vertrouwen in zowel het bedrijfsleven als de EU doen toenemen. Zo zien we dat de organisatie van de prijzen voor Europarlementariërs van mening is dat PVV’er Maeijer een belangrijke bijdrage levert aan het vergroten van het vertrouwen in de EU. Zou dat een PVV-doelstelling zijn, vraag je je af.

Maeijer meldt aan ThePostOnline dat ze de nominatie heeft gezien en aan de organisatie heeft gevraagd hoe die tot stand kwam, want ook volgens haar is de categorie opvallend. “De organisatie heeft laten weten dat er een probleem was met het systeem en dat er derhalve een fout is gemaakt. Ze hebben de nominatie direct ingetrokken en van de website gehaald.” Maeijer meldt dat ze deze “eurofiele zelfverheerlijking” sowieso aan zich voorbij had laten gaan.

En zo gaat dat dus: niemand weet hoe je aan een nominatie komt, maar als de organisatie er zo’n potje van maakt dat het begint op te vallen, nomineren ze achteraf alsnog iemand anders.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.