Politiek

Dijkhoff over asielrellen Heesch: ‘Als dit verzet is, dan deugt het niet’

19-01-2016 18:23

Als dit verzet is, dan deugt het niet.” Dat zei staatssecretaris asielzaken Klaas Dijkhoff (VVD) dinsdag in reactie op de rellen in Heesch. Een demonstratie tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch liep daar maandag vreselijk uit de hand.

Hij begrijpt dat er vragen leven onder de bevolking. Die vragen moeten ook kunnen worden gesteld. “Maar als je van tevoren besluit dat je niet gaat luisteren, kom je nooit tot een gesprek.” Dijkhoff heeft de indruk dat een aantal mensen steeds harder roept, maar denkt dat niet steeds meer mensen hun afkeer delen. Volgens hem gaat de opvang in de meeste gemeenten wel goed, ook waar grootschalige opvang is. “We hebben locaties met 2000 asielzoekers waar het prima loopt.”

Update 20.52 – PVV neemt afstand van geweld Heesch

In de hele Tweede Kamer is weerzin tegen de rellen in Heesch, ook bij de van asielzoekers afkerige PVV. “Verzet moet democratisch en geweldloos zijn”, aldus PVV’er Sietse Fritsma. Zijn partij werd in de Kamer aangevallen omdat de PVV eerder voorstelde mannelijke asielzoekers op te sluiten in de azc’s, om vrouwen tegen ‘islamitische testosteronbommen’ te beschermen.”Nood breekt wet”, aldus Fritsma op het geluid dat dit juridisch nergens op slaat. “In Duitsland zouden ze willen dat ze deze maatregel hadden genomen”, zei hij wijzend op de aanrandingen door buitenlandse mannen in met name Keulen.

Als we dat zouden doen, wordt Nederland een ‘naar land’, aldus Dijkhoff. Hij erkende dat de gebeurtenissen in Keulen in ons land ‘doorwerken in de beleving’. Hij kan er zelf ook niet bij, zei hij. Zulke akkefietjes moeten niet stil worden gehouden: “We moeten het beestje bij de naam noemen.” Daarom komt hij met een halfjaarlijkse lijst van incidenten.

Dijkhoff gaat ook uitzoeken of er meer maatregelen te nemen vallen tegen asielzoekers die zich in de azc’s misdragen tegen bijvoorbeeld homo’s.

Lees ook

Dossier Heesch

ANP