Politiek

SP: Amerikaans onderzoek naar Geenpeil onacceptabel

18-01-2016 13:53

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet de Amerikanen laten weten dat politiek onderzoek door de Amerikaanse geheime diensten in ons land niet wordt geaccepteerd.  Dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak tegen ThePostOnline. Dit weekeinde werd bekend dat Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoek doen naar Russische beïnvloeding van Europese politieke partijen en organisaties zoals Geenpeil.  James Clapper, de Director of National Intelligence, is begonnen met een groot onderzoek naar eventuele clandestiene financiering en inmenging door Rusland.

‘Russische invloed gedetecteerd’

Amerikaanse bronnen zeiden dit weekeinde tegen The Telegraph dat ook ‘Russissche invloed is gedetecteerd’ rondom het Geenpeil-referendum van 6 april. Ook zou de argumentatie van het actiecomité ‘erg lijken’ op Russische propaganda.

Betrokkenheid AIVD

Van Raak wil nu van Plasterk weten of de AIVD betrokken is bij dit Amerikaanse onderzoek. En of Plasterk überhaupt op de hoogte is gesteld door zijn Amerikaanse collega. Ook wil de SP’er weten of Plasterk de mening van de Amerikanen deelt dat het referendum in Nederland ‘tot duidelijk doel heeft de Westerse wil om te vechten aan te tasten’. Ook de de verkiezing van Jeremy Corbyn als leider van Labour in Groot-Brittannië zou onderdeel zijn van een strategie van de Russen om in Europa de democratie te ondermijnen.

Geenpeil: Het smaakt naar lasterlijke propaganda

Geenpeil mede-initiatiefnemer Bart Nijman tegen ThePostOnline:

 

“Na VNL is de SP nu al de tweede partij die vragen stelt over de twee zinnen in de Telegraph. De bron van de aantijging is volstrekt onduidelijk, maar kennelijk is de suggestie al genoeg om een heleboel los te maken. We hebben bij GeenPeil nog geen geblindeerde busjes voor de deur zien staan, en tikken op de telefoonlijn horen we al veel langer. Vooralsnog smaakt een en ander vooral naar lasterlijke propaganda – maar gelukkig met het bijkomende voordeel dat het GeenPeil-referendum van 6 april weer volop in de aandacht blijft. Dat kan alleen maar goed uitpakken voor de opkomst. Thanks, Obama!”

Lees ook

The Telegraph – Russia accused of clandestine funding of European parties as US conducts major review of Vladimir Putin’s strategy