Haagse grabbelton

Erik de Vlieger dreigt Staat met kort geding vanwege Geenpeil

17-01-2016 18:33

Ondernemer Erik de Vlieger overweegt samen met Thierry Baudet van Forum voor Democratie de staat te dagen vanwege het associatieverdrag met Oekraïne. Dat schrijft weblog Geenstijl. Op Nieuwjaarsdag meldde de Europese Commissie dat het associatieverdrag volledig operationeel is. Dit terwijl de Nederlandse burger op 6 april zich zal uitspreken in een referendum over het associatieverdrag.  Dit leidde eerder al tot verbazing bij CDA, D66 en ChristenUnie; gezamenlijk bevroeg het trio minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA).

De Vlieger wil die beantwoording schijnbaar niet afwachten en neemt de vlucht naar voren door te dreigen met juridische stappen als minister-president Mark Rutte zich ‘niet sterker opstelt en uitspreekt tegen de overtreding van de Nederlandse referendumwet en de democratische schade die Brussel daarmee in de hand werkt’. Tegen Geenstijl zegt hij:

 

“Het is misschien een tikje megalomaan. Maar dat is de Brusselse overrompelingstactiek ook. Je moet ze met gelijke wapens bestrijden. Ik heb advocaat Huibert-Jan van Roest van Langerak/van Roest Advocaten paraat staan om de Staat te dagvaarden als Mark Rutte weigert om de Nederlandse wet uit te voeren en zich daar openlijk over uit te spreken.”

 

Zondagnacht tussen middernacht en 03:00 uur zal De Vlieger in de laatste aflevering van Opvliegers op 1 op Radio1 dieper ingaan op zijn voornemen om de Staat voor het gerecht te dagen. Te gast over dit onderwerp zijn onder andere D66-fractieleider Alexander Pechtold, VVD-minister Stef Blok en SP-Kamerlid Harry van Bommel. In de Volkskrant van maandag zal een stuk van De Vlieger en Baudet verschijnen waarin zij hun eisen nader toelichten.

Lees ook

Ronald van Raak – Europese arrogantie kent geen grenzen

Dossier Geenpeil

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.