Politiek

Annemarie Jorritsma (VVD): ‘Angst in samenleving is schuld media’

16-01-2016 17:56

Voormalig burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD) vindt dat ‘de media’ en ‘de politiek’ de ‘angstgevoelens in de samenleving vergroten’. “Het breed uitmeten van ‘incidenten’ maakt mensen heel onzeker”, zo was zaterdag uit haar mond te horen via het radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Jorritsma: “Als ik bijvoorbeeld zie wat er gebeurt rond Keulen, dan is de vraag: is het allemaal zo groot? En is het zo anders dan dat het was? Het lijkt alsof de hele wereld veranderd is, en daar spelen de politiek en de journalistiek een rol in. Elk klein dingetje is en blijft groot, en dat maakt mensen onzeker.”

Uiteraard hebben met name de social media het gedaan omdat mensen door dit middel ‘incidenten veel te groot uitlichten’.

“Er gebeurt iets in een gemeente, en in heel Nederland hebben alle gemeenten hetzelfde probleem. Mensen worden gigantisch bang gemaakt. Het beeld bij Nederlanders bestaat nu dat alle vluchtelingen aanranders, verkrachters of overvallers zijn. Natuurlijk gebeurt er af en toe iets in azc’s, en ja, dat gaat dan om mensen die gevlucht zijn. Maar er zijn ook heel veel andere burgers die dingen uithalen die niet mogen.”

En, uiteraard, heeft afkomst van de daders beslist niets met aanrandingen te maken: “Het is niet zo dat alleen mannen uit andere culturen zich zo gedragen tegenover vrouwen, dat doen Nederlandse mannen ook. De meeste meisjes voelen zich niet prettig als ze alleen in een café staan. Als ik als kamerlid vroeger naar een café ging, ging ik naar een homokroeg, omdat ik daar geen last van die mannen had. Ze kunnen enorm vervelend zijn.”

Ook D66-leider Alexander Pechtold zat in het radioprogramma. Ook hij vindt het allemaal de schuld van de media: “Vroeger las je ’s ochtends de krant en keek je ’s avonds het journaal. Nu krijg je de hele dag berichten over ellende opgepopt op je telefoon. Dat moet je wel aan kunnen.”

Ex-burgemeester Jorritsma, huidig VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, staat bekend als bestuurder die vrijwel elke gebeurtenis wegzet als ‘incident’. Toen tijdens haar burgemeestersperiode van Almere die stad gebuikt ging onder een golf van overvallen op onder andere supermarkten bleef zij elke overval afzonderlijk behandelen als ‘incident‘. Ook veel andere structurele problemen werden door Jorritsma afgedaana ls ‘incidentje’.

Landelijke roem verwierf Jorritsma door openlijk verslaggevers van de publieke omroep Powned te weren van openbare bijeenkomsten.