Politiek

#Bruslog: Opmerkelijk visitekaartje van het Nederlandse voorzitterschap

15-01-2016 11:30

Het kwam binnen in een ronde doos met het logo van het Nederlandse voorzitterschap. De kartonnen doos bevatte een Engels briefje dat dit een geschenk is namens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Raad, wat loopt van 1 januari tot eind juni van dit jaar. Alle Nederlandse Europarlementariërs kregen zo’n doos en met hen de voorzitters van de verschillende commissies in het Europees Parlement. Het is een belangrijk Nederlands relatiegeschenk tijdens het voorzitterschap.

Het probleem laat zich raden: op de doos staat niet wat er in de doos zit, laat staan dat er in de doos een briefje zit. Het geschenk is ook geen fout: aan de binnenkant het geschenk staat het logo van het Nederlandse voorzitterschap gefreesd. Er zijn dus geen grappenmakers actief geweest en dit is echt bedoeld als een visitekaartje voor de Nederlandse overheid die de komende maanden in Brussel zo’n belangrijke rol speelt. Maar wat is het?

PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp weet het in ieder geval niet. Het voorwerp is van kunststof en bestaat uit twee delen. Het lijkt op een pot en een deksel, beide uitgevoerd in zwart. De onderkant van de pot is echter niet vlak, waardoor je het voorwerp als tol kunt gebruiken. U begrijpt: een typisch visitekaartje voor de Nederlandse overheid op het moment dat de lage landen zich van hun beste kant willen laten zien. Als u weet wat het is, horen de Europarlementariërs het graag van u. Eeuwige roem is uw deel.

(Om 14.00 uur het antwoord op deze prangende vraag)

Update 14.00 – Zoals beloofd: de uitleg

De afdeling persvoorlichting van het Nederlands voorzitterschap laat weten:

“Dit geschenk is aan de Nederlandse Europarlementariërs en de voorzitters van de verschillende EP-commissies gegeven. Zoals gebruikelijk tijdens een voorzitterschap worden er relatiegeschenken gegeven als aandenken, zoals glazen, een kandelaar of een tafelkleed. Deze klassieke bewerkingen van Nederlandse ambachten zijn ontworpen door Studio Roderick Vos. Het object dat jij beschrijft is een koektrommel gemaakt van bakeliet. De hele geschenkenlijn heeft als inspiratiebron gebruiksvoorwerpen uit de Gouden Eeuw, waarvoor een hedendaags equivalent is verzonnen, gebruik makend van ambachtelijke productietechnieken uit het verleden en het heden, kenmerkend voor Dutch Design. In het ontwerp van de koektrommel is een tol te herkennen.”

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.