Politiek

Van der Steur buigt voor MH17-professor: biedt excuses aan

14-01-2016 18:31

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) heeft donderdag in Utrecht zijn excuses aangeboden aan MH17-onderzoeker en patholoog-anatoom George Maat.

De minister noemde het eerder ‘buitengewoon ongepast en smakeloos’ dat Maat een lezing met foto’s had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van vlucht MH17. En hij beëindigde de samenwerking, maar daar kwam hij later op terug. Maat toonde later op basis van onderzoek aan dat hij eigenlijk niks fout had gedaan.

Maat wilde dat de minister openlijk excuses zou maken. CDA en D66 steunen Maat en willen de bewindsman aan de tand voelen. Diverse oppositiepartijen hebben vragen over de kwestie gesteld. De antwoorden van Van der Steur daarop komen nog deze week.

Van der Steur heeft in het gesprek met Maat gezegd dat hij zich in zijn eerste reactie ‘achteraf bezien, te veel door de emotie heeft laten leiden’ en dat het beter was geweest als hij zich zakelijker had uitgelaten.

De minister heeft nogmaals benadrukt dat er ‘veel waardering is voor de inzet en expertise van de patholoog-anatoom en dat de politie daar in voorkomende gevallen opnieuw een beroep op zal doen’. Maat is hiertoe bereid, aldus een woordvoerder van Van der Steur.

Update 20.39 – Tweede Kamer is nog niet klaar met Van der Steur

Pieter Omtzigt (CDA) vindt het excuus een goede zaak. “Ik ben blij dat de heer Maat ook aangeeft dit als voldoende eerherstel te ervaren.” Maar: het CDA en andere oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen nog steeds weten hoe de minister precies heeft gehandeld en vooral waarom hij in het uitgebrachte onderzoeksrapport zoveel onleesbaar heeft gemaakt. Van der Steur moet daar nog op antwoorden. De kou lijkt dus nog niet uit de lucht voor de bewindsman.

Update 20.29 – Van der Steur: Ik had het anders moeten doen

Van der Steur schrijft in een brief aan de Tweede Kamer donderdagavond dat hij anders had moeten handelen. Zo had hij naar eigen zeggen het politierapport eerder openbaar moeten maken voor Kamerleden:

 

“Ik heb inmiddels met professor Maat gesproken en hem mijn excuses  aangeboden. Professor Maat heeft deze excuses aanvaard. Daarnaast had ik gelet op de mogelijkheid om de Kamer vertrouwelijk te informeren op 12 oktober   moeten besluiten de ongelakte documenten ter vertrouwelijke inzage in uw Kamer te leggen.”

 

Update 18.46 – Video van EenVandaag over de ‘geheime ontmoeting’

Klik.

Lees ook

TPO – Ard van der Steur wil MH17-professor in het geheim spreken

TPO – MH17-onderzoeker George Maat publiceert politieonderzoek naar zichzelf

TPO – Professor George Maat had geen bezwaar tegen openbaarmaking gesprek Van der Steur

Dit bericht wordt aangevuld