Politiek

VNL: Franse dreiging om ThePostOnline te censureren is ‘ongehoord’

12-01-2016 13:00

De poging van de Franse overheid om ThePostOnline te censureren is ‘ongehoord’. Dat zeggen Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren van VNL. De twee willen opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). De Franse veiligheidsdienst OCLCTIC wil dat TPO een ISIS-filmpje verwijdert.  VNL wil dat Koenders zich zowel nationaal als internationaal hard maakt voor de vrijheid van meningsuiting en de Fransen aanspreekt ‘op deze onzalige en vrijheidsbeperkende ontwikkeling’.

Waarom tikt EU Polen wel op de vingers en Frankrijk niet?

TPO berichtte eind oktober vorig jaar over de executie van een Syrische soldaat door ISIS. De Franse overheid dreigt nu specifieke inhoud van TPO te blokkeren tenzij TPO die inhoud vrijwillig censureert.

Bontes en Van Klaveren willen weten waarom de EU wel Polen op de vingers tikt vanwege het aanpassen van mediawetten ‘maar dat de Fransen blijkbaar zonder enige ophef buitenlandse content kunnen censureren’. Ook willen de twee weten hoe de Franse werkwijze zich verhoudt tot de uitspraak van het Europese Hof van 2 december 2015, dat het blokkeren van YouTube door Turkije strijdig is met de vrijheid van meningsuiting.

NVJ en NCTV: ‘Dit is journalistiek materiaal’

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) raadde maandag aan het filmpje vooralsnog niet te verwijderen. Volgens Thomas Bruning, secretaris van de NVJ, zijn “die ISIS-video’s journalistiek materiaal. Wij vinden dit soort beelden ook abject maar je moet ze wel kunnen laten zien.” De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zei maandag bij monde van woordvoerder Edmond Messchaert dat overheden vaker dergelijke verzoeken doen. Maar: “We begrijpen dat het tonen van jihadistische content als deze ook deel uitmaakt van jullie journalistieke werk en dat jullie daarin jullie afwegingen maken.”

‘Vrijheid van meningsuiting in het geding’

Volgens advocaat Richard Korver is de vrijheid van meningsuiting in het geding. Maandag zei hij tegen TPO: “Dat iets dergelijks strafbaar zou zijn binnen de Unie lijkt in strijd met het handvest van de Unie en de vrijheid van meningsuiting. Als er zoveel commentaar is op Polen waarbij de regering haar ‘eigen’ pers probeert de mond te snoeren dan valt toch te verwachten dat de verontwaardiging over Frankrijk dat probeert journalisten van een andere lidstaat de mond te snoeren nog groter zal zijn.”

Wordt vervolgd.

Lees ook

Frankrijk wil TPO.nl censureren wegens ISIS-filmpje