Politiek

Ton Elias (VVD) wil ook Kamervoorzitter worden

11-01-2016 18:28

VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias wil voorzitter worden van de Tweede Kamer. Dat liet hij maandagavond officieel weten in een brief, maakte een woordvoerster van de Tweede Kamer bekend.

Tweede Kamerleden Khadija Arib (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) hebben ook belangstelling. Zij hopen de afgetreden Anouchka van Miltenburg (VVD) te kunnen opvolgen. Elias waagde in 2012 ook een poging maar legde het toen binnen de VVD-fractie af tegen Anouchka van Miltenburg.

Elias hoopt dat de Kamer in haar keuze politieke overwegingen achterwege laat:

 

“Officieel is er een volstrekt onafhankelijke kandidaatstellingsprocedure – die voorziet in een openbare brief, een openbaar debat en een openbare stemming. Ik vraag u dan ook oprecht te kiezen voor degene die u het geschiktst en het meest onafhankelijk acht en eventuele meer ‘politieke’ overwegingen achterwege te laten. Vanuit de overtuiging dat die spelregels gevolgd zullen worden, vraag ik u van harte om uw vertrouwen. Niet om op de voorgrond te treden, maar om met enige souplesse en ervaring straks onze vergaderingen te leiden.”

Lees ook

Het schapendoeskapsel van Ton Elias speelt ook een rol