#Bruslog: Het Oekraïne-verdrag komt er ook bij een Nederlands Nee

11-01-2016 13:39

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft een belangrijke boodschap voor Nederland. Het verdrag tussen de EU en Oekraïne is heel belangrijk, wist hij zaterdag te melden in NRC Handelsblad. De Europese Commissie is er volgens hem niet om aan burgers te vertellen wat ze moeten stemmen bij dat aankomende referendum, maar hij gaf toch alvast een advies. Nederland moet volgens Juncker voor het verdrag stemmen. Kiezers moeten goed begrijpen dat het belang van het verdrag Nederland overstijgt, meldde Juncker, die vervolgens vergat te melden wat het precieze belang is.

Grote continentale crisis!

Juncker weet wel wat er gebeurt als het verdrag wordt afgekeurd. Dan “opent dat de deur naar een grote continentale crisis” waar Rusland “de vruchten van zou plukken”. Wat die crisis precies inhoudt is niet duidelijk, behalve dat Rusland altijd tegenstander van het verdrag is geweest en dus blij zal zijn met Nederlandse steun.

Waar Juncker precies aan refereert is niet helemaal duidelijk want het verdrag blijft bij een “nee” gewoon bestaan. Het verdrag is al van toepassing en dat zal niet meer veranderen. Alle lidstaten moeten het immers eens zijn dat de voorlopige toepassing eindigt. De kans dat alle landen dit na een Nederlands “nee” besluiten is erg klein. Daar komt bij dat de voorlopige invoering eindeloos kan worden opgerekt. Bij een “nee” verandert er dus niks.

Geniaal van GeenPeil

Wat gebeurt er als de andere lidstaten Nederland toch zijn zin geven en het verdrag naar de prullenmand verwijzen? Ook dan is er eigenlijk niets aan de hand. Het verdrag met Oekraïne bestaat grotendeels uit passages over handel en voor die passages is helemaal geen unaniem besluit nodig. Met andere woorden: als Nederland tegen dit soort regels stemt, worden ze toch ingevoerd.

Misschien krijgen al die handelsregels een ander naampje en duurt de definitieve invoering wat langer, maar dat maakt uiteindelijk niet uit: die handelsrelatie met Oekraïne komt er gewoon. Een “nee” heeft geen enkel concreet gevolg en leidt dus al helemaal niet tot “een grote continentale crisis”. Geniaal van GeenPeil dus om een onderwerp te nemen waarbij de burger altijd zal leren dat de EU ondemocratisch werkt. Of Nederlandse politici nou luisteren of niet, het verdrag blijft gewoon bestaan.

Deze column werd vannacht uitgesproken bij Opvliegers op 1 van Powned. Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.