Politiek

VVD’ers voor de rechter

07-01-2016 15:50

Twee VVD’ers uit Stichtse Vecht moeten volgende week vrijdag voor de rechter in Arnhem verschijnen, omdat zij gelekt zouden hebben over de benoeming van een nieuwe burgemeester voor hun woonplaats. Het gaat om oud-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif en oud-wethouder Piet Ploeg, die vanwege deze verdenking zijn taken als voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 neerlegde. Het Openbaar Ministerie verdenkt beiden van het schenden van hun ambtsgeheim.

Witwassen van crimineel geld

Hun vermeende loslippigheid werd ontdekt toen justitie de telefoon van De Kruif afluisterde, omdat zij verdachte was in een andere zaak. Het Openbaar Ministerie meent dat de VVD’ster zich in die zaak schuldig heeft gemaakt aan witwassen van crimineel geld. Daarvoor moet zij zich eind deze maand voor de rechtbank in Utrecht verantwoorden.

De Kruif en haar partijgenoot bespraken de mogelijkheid om VVD’er Rob Bats naar Stichtse Vecht te halen. Bats moest als burgemeester in Haren opstappen na grote rellen. De Kruif ontkent alle beschuldigingen. Ze heeft haar politieke functies neergelegd na haar arrestatie in februari 2015.

Lees ook

Omstreden VVD’er Ploeg legt voorzitterschap Stichting MH17 neer

De Kruif (VVD) wel degelijk lid van criminele organisatie