Politiek

Keulen: politieke reacties uit Duitsland

05-01-2016 17:54

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft woedend gereageerd op de massa-aanrandingen in Keulen tijdens oudejaarsavond. Merkel had dinsdag een telefonisch gesprek met de burgemeester van Keulen waarin ze liet weten een ‘harde reactie van de rechtstaat’ te verwachten. Ze noemde de aanrandingen “afschuwelijke aanvallen en seksuele misdaden”.

Merkel benadrukte dat de dader ‘zo snel mogelijk moeten worden geïdentificeerd en bestraft, van welke afkomst ze ook zijn”.

Ralf Jäger (SPD), deelstaatminister van Binnenlandse Zaken, dreigt de daders met ‘deportatie’. “De daders hebben geen recht om hier te blijven. Een succesvolle integratie houdt ook in dat je de normen en waarden van de Duitse maatschappij accepteert.”

Ook Andreas Scheuer, secretaris-generaal van de CSU, roept op tot ‘onmiddellijke deportatie van vluchtelingen die vrouwen seksueel lastigvallen’. “Het is niet acceptabel dat vrouwen in grote Duitse steden ‘s nachts worden aangerand en beroofd door jonge immigranten”, zo liet Scheuer in regionale Duitse media optekenen.

Katrin Göring-Eckardt, fractieleider van Die Grünen, benadrukt dat vervolging van de daders moet plaatsvinden zonder dat de afkomst er iets mee heeft te maken. “Wat er is gebeurd is ongehoord en de dader moeten consequent worden vervolgd. Maar er moet niet een bonus voor bepaalde nationaliteiten gelden. De wet geldt voor iedereen, of daders nou uit Dresden of uit Damascus komen.

 

Göring-Eckardt wil niets weten van wettelijk integratieverplichtingen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen. “Ik geloof niet dat je op deze geweldsuitbarsting een pleister met ‘integratie’ kunt plakken en dat dan alles weer goed komt.”

Ook de Manuela Schwesig (SPD), minister van Familie- en Jeugdzaken, benadrukte dat afkomst er voor de wet niet toe doet. “Welke herkomst of religie de daders ook hebben, ze moeten snel voor de rechter worden gebracht. “Vrouwen zijn geen vrij rondlopend wild. Aanvallen op vrouwen kunnen we niet accepteren.”