Politiek

Kabinet nodigt waarnemers uit voor Geenpeil-referendum

04-01-2016 16:46

Nederland nodigt waarnemers van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) uit om waarnemers te sturen om het referendum over het Europees associatieverdrag met Oekraïne op woensdag 6 april in de gaten te houden. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) maandag aan de Tweede Kamer. Volgens Koenders is het vervolgens aan de OVSE ‘of het daadwerkelijk tot waarneming kan en zal komen en op welke wijze de waarneming wordt vormgegeven’. Geenpeil vroeg vorige maand de OVSE waarnemers te sturen.

‘Obstructie van de stembusgang door de regering’

Het actiecomité GeenPeil, dat met 427.939 geldige handtekeningen een landelijk referendum over het EU associatieverdrag met Oekraïne wist af te dwingen, schreef een brandbrief aan de OVSE. “GeenPeil maakt zich namelijk grote zorgen over een eerlijk verloop van het referendum, onder andere door obstructie van de stembusgang door de regering. Voor een geldige uitslag is een opkomst van 30 procent van de kiezers nodig en VVD en PvdA lijkt er alles aan gelegen om te zorgen dat dit percentage niet gehaald wordt.”

De Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren van VNL vroegen Koenders vervolgens of hij de waarnemers wilde uitnodigen.

Gemeenten: Zorgen over stemlokalen

Gemeenten luidden in oktober de noodklok. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt voor de organisatie van het referendum 20 miljoen euro beschikbaar. Maar volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het organiseren van referenda bijna net zo duur als de Tweede Kamerverkiezingen. De kosten hiervoor waren in 2012 42,2 miljoen euro. Het gebrek aan financiële middelen zal het volgens de VNG voor de kiezers lastiger maken om te stemmen. De gemeenten kunnen minder stemlokalen inrichten. Kiezers moeten dus verder reizen en er is een grote kans op lange wachtrijen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) voelt er echter niets voor meer geld vrij te maken.

Lees ook

Dossier Geenpeil