Politiek

BAM! Opgestapt senator Loek Hermans (VVD) heeft na 51 dagen een nieuwe bijbaan

22-12-2015 16:27

Loek Hermans gaat volgend jaar aan de slag als waarnemend burgemeester van Zutphen. Hij volgt per 1 februari Arnold Gerritsen op, die na zeventien jaar de functie van burgemeester neerlegt.

De 64-jarige Hermans stapte in november op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita. Hij deed dit nadat de Ondernemingskamer in Amsterdam oordeelde dat de vroegere top zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Hij was president-commissaris bij het bedrijf dat in 2009 failliet ging. Dit alles lijkt geen bezwaar voor Zutphen.

Negen maanden

De bedoeling is dat Hermans die functie als burgemeester maximaal negen maanden vervult. In die periode zoekt de gemeente naar een opvolger van Gerritsen. Hermans heeft een gesprek met een Zutphense delegatie (fractievoorzitters, gemeentesecretaris en griffie) gehad. Volgens de gemeente was er een goede klik.

‘Een daadkrachtige persoonlijkheid’

Zutphen denkt in Hermans een waarnemend burgemeester te hebben gevonden die een verbindende rol kan spelen in de lokale politiek. “Een daadkrachtige persoonlijkheid met een stevig bestuurlijk netwerk op landelijk en regionaal niveau en contacten in het midden en kleinbedrijf. Een burgemeester die het vermogen heeft om complexe dossiers als het vluchtelingenvraagstuk en de economische agenda verder te brengen”, aldus de gemeente.

Hermans was in de jaren negentig burgemeester in Zwolle. Ook was hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, commissaris van de Koningin in Friesland en zat namens de VVD in de Tweede Kamer en was voorzitter van MKB-Nederland.

Lees ook

Loek Hermans (VVD) treedt af als senator van de VVD