TPOok!

 
Politiek

Wapens marechaussee repatriëringsmissie MH17 werden door fout teruggestuurd

Plus: Politie werd tijdens missie 'buitenspel' gezet

De wapens voor de veertig marechaussees die in de zomer van 2014 op de rampplek van de MH17 actief waren zijn door een fout teruggestuurd naar Nederland. Dat staat in het rapport van de Universiteit Twente dat onderzoek deed naar de crisisaanpak van de overheid na de crash van de MH17. 

Vlucht met wapens teruggezonden naar Nederland

Het kabinet besloot op donderdag 24 juli 2014 dat deze veertig militairen de onderzoekers op de rampplek zouden ondersteunen. Zij zouden hun werk ongewapend verrichten maar er zouden wel handwapens naar Oekraïne gestuurd worden die ‘achter de hand’ zouden blijven indien ter plekke nodig. De onderzoekers schrijven:

 

“Hierover ontstaat bij de uitvoering van deze oplossing een afstemmingsprobleem, zo vertelt een sleutelinformant, waardoor de vlucht met handwapens terug is gezonden naar Nederland.”

 

Politie werd tijdens missie ‘buitenspel’ gezet

Tijdens de repatriëringsmissie die liep tussen 26 juli en 6 augustus boterde het niet niet tussen Defensie en de politie.  De commandovoering en informatievoorziening liep zowel via de directie Operaties (DOPS) van het ministerie van Defensie als via de nationale Staven Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) van de Nationale Politie. In het rapport staat daar over:

 

“In de loop van de repatriëringsmissie (26 juli – 6 augustus) ondervindt men dat de SGBO en DOPS verschillende percepties ontwikkelen van de informatie die hen wordt aangereikt. Dit leidt tot vertraging en bevordert het operationele werk niet. Hierdoor is ter plekke besloten de SGBO niet meer van informatie te voorzien en deze als het ware “buitenspel” te zetten.”

 

Het kabinet reageert in januari op de evaluatie.

 

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.