Haagse grabbelton

MH17 – Professor George Maat had geen bezwaar tegen openbaarmaking gesprek Van der Steur

07-12-2015 22:26

Anders dan minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) afgelopen week en eerder in oktober aan de Tweede Kamer schreef, had ‘MH17-professor’ George Maat geen bezwaar tegen openbaarmaking van het gesprek dat hij met Van der Steur in september had. Dat blijkt uit correspondentie tussen Maat en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof in bezit van ThePostOnline. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg in oktober om een verslag van dat gesprek. Op woensdag 7 oktober schreef Van der Steur als reactie aan de Tweede Kamer:

 

“Professor Maat en ik hebben elkaar gesproken op woensdag 23 september jongstleden. Dat was een goed en prettig gesprek à deux, waarvan geen verslag is gemaakt. Wij hebben afgesproken dat wij over de inhoud van het gesprek niets naar buiten zullen brengen.”

 

Van der Steur herhaalt iets dergelijks afgelopen week in beantwoording op Kamervragen van CDA en D66: “Prof. Maat en ik vinden dat de inhoud van het gesprek vertrouwelijk is en ook zo moet blijven.”

Dat blijkt iets anders te liggen. Op vrijdag twee oktober stuurde een medewerker van de NCTV een mail aan Maat over het ‘Afstemmen van een brief aan de Tweede Kamer’. Maat antwoordt daar op (mailwisseling onderaan dit bericht):

 

“Ik heb er geen bezwaar tegen als u een korte samenvatting van het gesprek maakt en die aan de Kamer stuurt, nadat ik hem gezien en goedgekeurd hebt.”

 

Maat hoort vervolgens niets meer. Uit de mails in bezit van TPO blijkt óók dat Maat geen bezwaar had tegen openbaarmaking van het politie-onderzoek.

 

“Ik stel het zeer op prijs dat het onderzoek (het feitenrelaas en het feitenverslag) openbaar gemaakt wordt. Het verbaast mij wel dat u het onderzoek niet eerder aan mij als belanghebbende gestuurd heeft. Kunt u dat per ommegaande doen.”

 

Iets wat Van der Steur niet aan de Kamer heeft gemeld.

Tergend langzaam eerherstel

Ondertussen heeft Maat het politierapport nog steeds niet gelezen. Maat zegt tegen TPO: “Op maandag 23 november kreeg ik een uur de gelegenheid om bij LTFO de twee dikke ordners dossier te bekijken. Geen schijn van kans om het zelfs maar door te bladeren.” Het rapport ligt sinds vorige week vertrouwelijk ter inzage bij de griffie van de Tweede Kamer: alleen beschikbaar voor Kamerleden dus. Maat heeft echter wel een uitnodiging van de politie Den Haag gekregen om de documenten op donderdag 17 december in te zien. “Kopieën mag ik niet maken”, zegt hij tegen ThePostOnline.

Maat was een van de experts die door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) waren ingehuurd voor de identificatie van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Hij werd (Maat: “Zogenaamd, niet echt”) uit het team gezet na een uitzending van RTL Nieuws in april. Hij had tijdens een lezing die bedoeld was voor studenten foto’s getoond van lichaamsdelen van slachtoffers. Van der Steur haalde daarna hard uit naar Maat, die een grote staat van dienst heeft.

Rapport pleit Maat vrij, toch geen excuses

Uit het daarop volgende – deels openbare  – politie-onderzoek blijkt echter dat Maat niets te verwijten valt. In een intern memo van de politie, dat wel leesbaar is, staat dat ‘alle betrokkenen van mening zijn dat professor Maat dit fotomateriaal in zijn bezit mocht hebben en mocht gebruiken voor educatieve doeleinden’. Ook staat er dat Maat geen expliciete toestemming had gevraagd of gekregen voor de presentatie, maar ook dat er binnen het LTFO ‘geen geschreven kaders bestaan’ over het geven van presentaties. Maat heeft eerder gevraagd om excuses en eerherstel. Hij liet verder weten dat hij een soortgelijke lezing op dezelfde manier opnieuw zou geven.

Van der Steur liet daarop weten geen reden voor excuses te zien en herhaalde dat Maat nabestaanden onnodig heeft gegriefd. De minister nam het Maat ook kwalijk dat hij ook buiten zijn vakgebied sprak, bijvoorbeeld over dat het vliegtuig met een raket is neergehaald. In de vrijgegeven documenten staat daarover dat dit geen deel uitmaakte van de basispresentatie van Maat.

Omtzigt: ‘Welke zaken zijn nog meer selectief beantwoord?’

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt maandagavond tegen ThePostOnline:

 

“Als minister Van der Steur deze mails weglaat bij de beantwoording, ben ik zeer benieuwd welke andere zaken selectief beantwoord zijn. Het zou Van der Steur sieren om de stukken nu in zijn geheel openbaar te maken en op te houden me het zoeken naar uitvluchten. Als zijn oorspronkelijke woorden te hard waren, kan hij dat toch gewoon ruiterlijk toegeven? Als de regering al zo omgaat met een expert, die zeer belangrijk werk gedaan heeft voor de identificatie van de slachtoffers van de MH17 – een belofte van de regering – dan zal zij met gewone burgers niet beter omgaan.”

 

Je vraagt het je toch af; professor Maat is nog steeds niet volledig gerehabiliteerd, Frans Timmermans op zijn beurt sprak zijn mond voorbij over een mondkapje en is nu Eurocommissaris. Meet het kabinet met twee maten?

De mails van Justitie en Maat

Maat 1 Maat 2

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.