Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Wilders en Klaver grootste stijgers in vertrouwen bij kiezer

06-12-2015 09:44

Al bijna 2 maanden maken we (weer) een stabiele electorale periode mee. Vandaag geen verschuivingen. De PVV blijft net zo groot als nummer 2 en 3 (VVD en CDA) bij elkaar.

peiling-2015-12-06

Vertrouwen in fractievoorzitters

Als we de scores van het vertrouwen in de fractievoorzitters vergelijken met die van vorig jaar dan zien we dat Sybrand Buma op de eerste plaats is blijven staan. (pdf)
Wilders steeg van de 8e naar de 4e plaats. Terwijl Bram van Ojik vorig jaar op de 6e plaats stond, staat Jesse Klaver nu op de 3e plaats. Bij de kiezers van de PvdA uit 2012 staan hij en Emile Roemer met de score van 5,3 duidelijk hoger dan Diederik Samsom met de score van 4,2.

De grootste daler van dit jaar is Alexander Pechtold. Hij daalde van de 2e naar de 6e plaats. Onder de D66-kiezers daalde hij 0,8 punten. Gert-Jan Segers staat kort na zijn start op de 9e plaats, terwijl Arie Slob vorig jaar nog 4e stond. Zowel Arie Slob als Andre Rouvoet scoorden bij hun start als leider van de ChristenUnie ook relatief laag, maar maakten daarna wel een duidelijke stijging door.