Geenstijl eist onafhankelijke waarnemers bij referendum

04-12-2015 09:56

Donderdag stemden onder andere de regeringspartijen VVD en PvdA een voorstel weg om het budget voor het aankomende referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, gelijk te trekken met dat van reguliere verkiezingen. Dat was een uiterst vreemde zet, want wat is nu de benodigde 22 miljoen voor goedlopende verkiezingen en je aan de schijn van partijdigheid onttrekken?

Hoewel verschillende Kamerleden van de regeringspartijen Geenstijl er al eerder van beschuldigden Poetin-vriendjes (want referenda zijn een vast onderdeel van het repertoire ener autocraat?), was nu de grens bereikt. Zoals Geenstijl zegt:

Het wegstemmen van een motie die meer geld moest vrijmaken voor een normaal verloop van het referendum op 6 april 2016, was de druppel. Jullie laten ons geen keus: GeenPeil heeft het hogerop gezocht. Donderdagavond is er een uitgebreid schrijven aan OHDIR gericht, het Office for Democratic Institutions and Human Rights. Dat is een afdeling van de OCSE (Organisation for Security and Co-operation in Europe) die waarnemers levert om democratische processen in de gaten te houden. Dat zijn de lui die lokale verkiezingen monitoren, zoals laatst in Oekraïne. In een brandbrief heeft GeenPeil deze belangwekkende, serieuze club verzocht om met spoed waarnemers naar Nederland te sturen om het democratisch proces, of liever: de politieke obstructie door PvdA en VVD, van dichtbij te komen bestuderen. Gefeliciteerd meneer Rutte, bij dezen staat aanstaand EU-voorzitter Nederland internationaal op de kaart als BananenRepubliek.”