Politiek

Kabinet wil culturele instellingen toch niet extra beschermen tegen terreur

03-12-2015 15:27

Culturele instellingen krijgen toch geen extra geld voor beveiliging. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben hun voorstel daarvoor ingetrokken, meldt de NOS donderdag. De partijen wilden het geld uit het gemeentefonds halen, maar dat stuitte op verzet bij cultuurminister Jet Bussemaker en bij de oppositie. VVD en PvdA stellen hun plan een jaar uit om gemeenten de tijd te geven zich voor te bereiden.

Minister Bussemaker is blij dat gemeenten, die hun cultuurplannen al klaar hadden, nu niet worden overvallen, maar ze blijft erbij dat het geld niet uit het gemeentefonds moet komen.

Eerder kondigde het kabinet aan een miljoen euro uit te trekken voor ‘omstreden’ lezingen, debatten en tentoonstellingen – i.e. alles waar de Correspondent zijn vingers niet aan zou branden. Dit geld zou onder andere gebruikt kunnen worden om die evenementen beter te beveiligen.

Kennelijk is er echter niet zoveel haast met het verdedigen van het vrije woord tegen terroristen, want het kabinet wacht nog rustig een jaartje. En dat terwijl de politie-inzet bij zoiets als een voetbalwedstrijd vele malen duurder is dan bijvoorbeeld de zware beveiliging van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, wat in mei noodzakelijk was omdat Kurt Westergaard daar sprak.

ANP/TPO