Politiek

Internationaal Strafhof – Taverne (VVD) deelt tikje uit aan Koenders (PvdA)

01-12-2015 16:50

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) ontstak in woede toen hij begin september een column van VVD-Kamerlid Joost Taverne op TPO las. De liberaal keerde zich tegen uitbreiding van de bevoegdheden van het Internationaal Strafhof (ICC). Koenders stelde voor dat het misdrijf ‘agressie’ onder de rechtsmacht van het Strafhof moet vallen. Taverne vindt dat maar niets: “Agressie is nog lastiger te definiëren en te bewijzen dan oorlogsmisdrijven of genocide. Bovendien zullen uitspraken van het Strafhof over agressie politieker ingekleurd worden. Ook dat ondermijnt het draagvlak voor het Strafhof.”

Debat volgde. De liberale coalitiegenoot is binnen een jaar volledig van mening veranderd over de kwestie, sneerde de bewindsman. De PvdA waarschuwde vervolgens dat een afwijzing een ‘blamage’ zou zijn.

Toch herhaalde Taverne dinsdag voor de stemming zijn bezwaar:  Een uitbreiding ‘zal het draagvlak van het Strafhof verder onder druk zetten’. De VVD’er kwam uiteindelijk vijf stemmen tekort voor een meerderheid. Koenders liet direct na de stemming weten ‘verheugd’ te zijn over de uitslag. “Ratificatie past bij de internationale reputatie van Nederland als gastland van het Strafhof”, zei hij tegen het ANP.

De coalitie wordt gezelliger en gezelliger.

Instant update – De stemming was nog spannender

Lees ook

Joost Taverne – Toevoeging van het misdrijf ‘agressie’ ondermijnt draagvlak voor Internationaal Strafhof