Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Meer dan een kwart Nederlanders zou PVV stemmen

29-11-2015 09:44

Hoewel we sinds 18 oktober weer in een stabiele periode zitten, zien we toch dat de PVV langzaam verder stijgt. Deze week gaat de PVV van 38 naar 39 zetels, wederom de hoogste score ooit. Meer dan 25 procent van de Nederlanders geven aan nu PVV te zullen stemmen. ChristenUnie is 1 gedaald naar 5.

peilng-2015-11-29

Op de vraag of men zich kan voorstellen dat men bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen PVV stemt geeft 32 procent een positief antwoord. Bij CDA, VVD, SP, D66 en GroenLinks ligt dat percentage tussen de 21 procent en 24 procent. PvdA en PvdD scoren rond de 15 procent.

Concurrentie

De tabel laat verder zien (pdf) waar de grootste concurrentie ligt tussen de partijen. Dan blijken GroenLinks en D66 de partijen te zijn die met elkaar en met diverse andere partijen sterk in concurrentie zijn. Bij de PVV is dat minder het geval en dan nog alleen met de VVD.

Klimaatdoelstellingen

Ongeveer twee derde deel van de Nederlanders wil dat de doelstellingen van de klimaatwet van PvdA en GroenLinks gehaald worden. 46 procent beoordeelt het initiatief van Samsom en Klaver positief. 70 procent van de PvdA-kiezers uit 2012 vindt wel dat de PvdA in de regering op het terrein van milieu veel meer had moeten doen.

22 procent van de Nederlanders vindt het terecht dat Turkije het Russisch gevechtsvliegtuig heeft neergeschoten. Men is verdeeld over de steun van de NAVO.