Politiek

Frans Timmermans legt uit waarom EU ‘geen knieval’ voor Turkije heeft gemaakt

29-11-2015 22:13

De EU en Turkije hebben een pact gesloten over de gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis. De belangrijkste onderhandelaar aan Europese zijde is Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. In gesprek met persbureau ANP en televisieprogramma Nieuwsuur.

Waarom gaat Europa 3 miljard overmaken aan Turkije?

“We gaan geen 3 miljard euro overmaken aan Turkije, maar voor 3 miljard euro projecten financieren die ertoe leiden dat Syrische vluchtelingen toegang hebben tot medische zorg, op humane manier gehuisvest worden, dat Syrische kinderen naar school kunnen gaan. Dat is een verstandige investering. Want dat betekent dat een aantal factoren die er toe leiden dat mensen bijna worden gedwongen naar de EU te gaan, worden weggenomen.”

Hebt u er vertrouwen in dat Turkije zich aan de afspraken houdt?

“Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan het Turkse commitment om echt te leveren. Ik heb afgelopen maand heel intensief onderhandeld en ik ben steeds meer overtuigd dat zij ook inzien dat ze met ons moeten samenwerken om dit probleem onder controle te krijgen. Beide partners beseffen dat ze elkaar nodig hebben.”

De EU gaat de onderhandelingen over toetreding weer hervatten. Wanneer is Turkije EU-lid?

“Dat zal een proces van heel lange adem worden met een onduidelijke uitkomst. Garanties zijn er niet te bieden. Het kan zijn dat ze op termijn lid wordt, maar het kan ook zijn dat het er niet van komt. Dat hangt er vanaf hoe die onderhandelingen gaan lopen.”

Er is ook veel kritiek op Turkije en de EU wilde lange tijd niet met de Turken praten onder meer wegens de mensenrechtensituatie.

“Je verbetert de mensenrechten niet door met je rug naar Turkije te staan. Ik denk dat dit een kans biedt. Als we die hoofdstukken zouden kunnen gaan openen, kan je echt de dialoog aangaan over hoe je ervoor zorgt dat de rechtsstaat wordt verbeterd, de rechterlijke macht onafhankelijker wordt. Dat zijn allemaal verbeteringen die Turkije nodig heeft, of dat nu leidt tot lidmaatschap of niet. Zonder die gesprekken zou de situatie niet verbeteren.”

Turkije krijgt geld, visumvrij reizen en hervatting van de toetredingsgesprekken. Is dit een knieval naar Turkije?

“Ik had dit nooit tot een succes kunnen brengen, zonder echte wil aan Turkse kant. Ik zie geen knieval. Ik zie twee partners die elkaar recht in ogen kijken en tegen elkaar zeggen: ok, dit kunnen we niet alleen, maar alleen samen.”

Anp