Politiek

Poroshenko: ‘Sommige Europeanen noemen zich eurosceptisch maar zijn eurolafaards’

27-11-2015 21:48

 

“Helaas zijn veel Europeanen vermoeid en gedesilusioneerd. Helaas denken velen: ‘Genoeg is genoeg. Laat het Kremlin maar nemen wat ze willen’. Deze Europeanen noemen zichzelf eurosceptisch maar in werkelijkheid zijn het eurolafaards. Maar de toekomst van Europa, en van de wereld, hangt af van de dapperen.

We vechten een grote strijd, als David tegen Goliath, maar de meerderheid van de Oekraïners is vrij. De meerderheid van Oekraïne is democratisch. We hebben geen burgeroorlog. We hebben geen oorlog van groepen in ons land. We staan meer dan ooit samen sterk. Dit is niet de oorlog die Russische propaganda u wil laten geloven.

Als we het hebben over het referendum dat volgend jaar plaatsvindt in Nederland, bedenk dan dat het absoluut niet gaat om het EU-lidmaatschap van Oekraïne. Het gaat om vrijheid in Oekraïne. Het gaat om democratie in Oekraïne. Een buurland. Het gaat ook om hervormingen in Oekraïne. Het gaat ook om vechten tegen corruptie. Om mensenrechten. En tenslotte: het is een laatste afscheid van het communisme. Niet alleen in Oekraïne maar in heel Oost-Europa. Het is een laatste afscheid van de Sovjetunie. Is er iemand in Nederland die achter de Sovjetunie staat? Is er iemand in Nederland die tegen democratie is? Is er iemand tegen vrijheid?

Oekraïne heeft eenheid met de Europese gemeenschap nodig, en solidariteit van Europa met Oekraïne. Als de Nederlanders straks gaan stemmen voor het referendum moeten ze weten wat het associatieverdrag betekent. Het gaat om hervormingen. “

 

De lezing van Poroshenko in Leiden terugkijken kan via deze link (ergens vanaf de 48ste minuut).

Lees ook

TPO – Analyse van Dieuwertje Kuijpers over Poroshenko