Politiek

750 miljoen voor opvang vluchtelingen

27-11-2015 14:51

Het kabinet maakt nog voor dit jaar 350 miljoen euro vrij voor de opvang van vluchtelingen. Voor 2016 gaat het om een bedrag van 400 miljoen. Dat liet minister van Financiƫn Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag weten.

De bedragen worden deels opgebracht via het budget dat is uitgetrokken voor ontwikkelingssamenwerking. Het overige geld komt van de nog niet uitgegeven budgetten van andere ministeries. Dat is gekoppeld aan de omvang van de Nederlandse economie en doordat die groeit, is het ontwikkelingsbudget in euro’s ook hoger. Het overige geld komt van de nog niet uitgegeven budgetten van andere ministeries.

Behalve de bedragen voor de opvang van asielzoekers in het eerste jaar, kosten de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met provincies en gemeenten ook extra geld. Dat gaat om 187 miljoen euro. De financiƫle dekking daarvoor gaat Dijsselbloem in het voorjaar vinden.

Dijsselbloem had het budget voor de opvang van asielzoekers eerder dit jaar al verhoogd naar 835 miljoen euro. Maar ook dat blijkt dus ruim onvoldoende. Door de enorme instroom van vluchtelingen houdt het kabinet dit jaar en volgend jaar rekening met een totaal van 58.000 nieuwe asielzoekers.

ANP