Reportage

#Bruslog: Thierry Baudet vindt lezing in Tilburg belangrijker dan eigen Forum voor Democratie

26-11-2015 15:20

Wat doe je als je geen affiliatie bij een universiteit of onderzoeksinstelling hebt? Precies: je richt zelf een club op die je van een affiliatie voorziet. Zie hier de strategie van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. Thierry is volgens zijn website ‘freelance academicus’ maar aangezien dat wel erg vrijblijvend klinkt, is er iets extra’s nodig. Dat is sinds deze zomer het Forum voor Democratie, wat klinkt als een instelling die de democratie bevordert, maar wat eigenlijk het ego-project van Thierry is.

Het valt dus op als de initiatiefnemer er zelf niet is. Deze woensdagavond is Thierry in Tilburg voor een lezing. Aan- en afwezigheid is altijd een belangrijke indicator voor wat iemand belangrijk vindt. De wekelijkse borrellezing van het Forum in Amsterdam is dus minder belangrijk dan een Tilburgse lezing. Dit is een patroon: Thierry kwam een andere lezing simpelweg te laat binnenvallen en verplaatste de lezingen van de donderdag naar de woensdag. De reden werd niet gegeven, maar het kan er maar één zijn: op donderdagavond moet Thierry regelmatig aanschuiven bij Studio Powned. Dan kan er dus niet geborreld worden.

De betere kapper en de betere hapjes

Wat stelt het Forum voor Democratie zonder Thierry voor? Het blijkt een verzameling uiterst vriendelijke stagiairs. De jongens en meisjes geven allemaal de indruk op hun uiterlijk te zijn geselecteerd: uit de betere wijken, met de duurdere kleren en de betere kapper. Ze zijn allemaal nog goed opgevoed ook. Thierry kan aan hen werkelijk geen buil vallen.

De ambiance is ook al goed. De kelder is weliswaar een witte inspiratieloze ruimte die doet denken aan de garage van een nieuwbouwwoning, maar er is ruim wijn en bier aanwezig. Er zijn allerlei hapjes, variërend van stokbrood met pesto en mozzarella, bitterballen, wraps met zalm en nootjes. Het enige probleem is dat Joost Niemöller vandaag te lang praat, waardoor de bitterballen alweer koud zijn voordat ze zijn rondgedeeld. Het blijven stagiairs.

Een groot probleem van het Forum lijkt dat de buren hebben geklaagd, want die hebben wekelijkse geluidsoverlast. Om acht uur moeten we allemaal zo snel mogelijk naar buiten, want dat is kennelijk de afspraak met de buren.

Het publiek en de inhoud

Het grootste probleem van het Forum zit echter in de inhoud en in het publiek. Eerder was al duidelijk dat prominenten deze bijeenkomsten mijden en niet bereid zijn er te spreken. Joost Niemöller is van de sprekers relatief bekend, maar laat ook precies het probleem zien: de controversiële Niemöller doet volgens sommige aanwezigen de ene na de andere omstreden uitspraak.

Hier mag dat. Dat ligt voor de hand, want Thierry doet dit zelf ook. Maar politieke invloed krijg je er nauwelijks mee, tenzij je Geert Wilders heet. Het belangrijkste gevolg is dat belangrijke politici en journalisten om deze reden wegblijven. Het rariteitenkabinet van Thierry gaat inmiddels ook niet meer over wat de kernactiviteit ooit was, namelijk het bekritiseren van de EU. Daarmee krijg je de kelder zelfs met gratis drank niet vol, terwijl dat met een controversieel verhaal van Niemöller over de Centrumpartij, Hans Janmaat en het verdwijnen van de democratie prima lukt.

Wapenbezit in Zwitserland: hoera!

De essentie van het Forum zit in de details. Er passeren veel thema’s de revue, waaronder Zwitserland, waar men nog wel echte democratie zou kennen door de vele referenda. Dat wordt hier positief aangeslagen. Een vrouw neemt het woord en zegt prijzend dat er in Zwitserland ook wapenbezit is. De stagiair van Thierry kijkt me aan en ziet dat ik het heb gehoord. Ze kijkt er als een oorwurm bij.

En dat is dus hoe het hier elke keer gaat. Het Forum is rechts en probeert een geaccepteerd podium te worden, maar slaagt hier niet in. Iedereen ziet dat het de Thierry-show is en daarom blijven gevestigde namen massaal weg. Zelfs Thierry vindt het niet altijd belangrijk. Als gevestigde namen niet om die reden wegblijven, dan doen ze dat omdat ze dit publiek willen ontlopen. Bij het Forum voor Democratie is het zo democratisch dat je alles mag zeggen, maar of het ook goed is voor de PR is wat anders.

Een paar jongeren vragen zich aan het einde van Niemöllers lezing af waarom ze hier zijn. Een van hen suggereert dat dit een plek is om ‘een goed netwerk te bouwen voor de toekomst’. Zou het?

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.