Haagse grabbelton

Moszkowicz vangt bot: OM kan Rutte niet vervolgen om asielbeleid

25-11-2015 10:59

Het Openbaar Ministerie kan minister-president Mark Rutte en de Staat niet vervolgen om het asielbeleid. Dat heeft het OM woensdag laten weten. Begin november deed Bram Moszkowicz, partijleider van VoorNederland (VNL), aangifte tegen het kabinet. VNL wilde zo proberen een einde te maken aan het huidige asielbeleid. Maar het OM heeft niet de bevoegdheid om de Staat te vervolgen en daarmee ook Rutte, omdat hij optreedt namens de overheid. Zij hebben strafrechtelijke immuniteit. De aangifte is daarom niet-ontvankelijk.

ISIS

Oud-advocaat Moszkowicz zette in op twee wetsartikelen die volgens hem zijn overtreden, artikel 99 en 104. In artikel 104 gaat het om het opnemen, verbergen of voorthelpen van de vijand, in een tijd van oorlog. “Nederland neemt Syrische asielzoekers op, daar zitten mogelijk ISIS-jihadisten tussen”, zei Moszkowicz.

Verder vond hij dat het wetsartikel wordt overtreden waarin staat dat iemand strafbaar is als die onderhandelingen expres ten nadele van de Staat voert. Hij doelde daarmee op de door Rutte gevoerde onderhandelingen met de EU-lidstaten, over de verplichte herverdeling van duizenden asielzoekers in Nederland.

CDA blokkeert vervolging kabinet om asielbeleid

En nu komt het: we kregen een mail van VNL-Kamerlid Joram van Klaveren. De aangifte van Moszkowicz blijkt een opzetje.

Het OM baseert zich in zijn oordeel namelijk op het Volkel-arrest. In dat arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de staat en vertegenwoordigers van de staat strafrechtelijke immuniteit genieten. In 2013 nam de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel van CDA, PvdA en ChristenUnie aan over de opheffing van de strafrechtelijke immuniteit van de staat en vertegenwoordigers van de staat. Alleen VVD en D66 stemden tegen. Anticiperend op de stemming over dit wetsvoorstel in de Eerste Kamer – blijkt nu – deed VNL aangifte tegen de staat en  premier Rutte. Korte tijd na de aangifte stemde de Eerste Kamer over het wetsvoorstel. Totaal onverwacht stemde het CDA tegen het eigen wetsvoorstel. Ook de SGP maakte plots een draai. Het wetsvoorstel werd met 38 tegen 37 stemmen verworpen, waarbij de ene zetel van de Onafhankelijk Senaatsfractie (OSF) de doorslag gaf.

Van Klaveren:

 

“De bizarre draai van het CDA in de Eerste Kamer maakt de vervolging van het kabinet en premier Rutte om het asielbeleid opeens onmogelijk. Die plotselinge draai is niet alleen hoogst opmerkelijk maar ook verdacht. VNL zal vol blijven strijden tegen het ronduit gevaarlijke asielbeleid van dit kabinet. Tussen de tienduizenden asielzoekers in ons land kunnen zich ISIS-strijders bevinden, met wie we in oorlog zijn.  De jihadistische aanslagen in Parijs hebben ons gelijk helaas bewezen.”

 

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.