Politiek

VVD/CDA/SGP voorstel om verblijf in ISIS-gebied strafbaar te stellen sneuvelt

24-11-2015 16:16

Het voorstel van VVD, CDA en SGP om verblijf in ISIS-gebied strafbaar te stellen is dinsdagmiddag gesneuveld in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zei zaterdag in Kamerbreed nog te voelen voor het voorstel, toch stemde de PvdA tegen. Onder aanvoering van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra deden de drie partijen vorige week tijdens het debat over de aanslagen in Parijs een voorstel vrijwillig verblijf in terroristisch gebied strafbaar te stellen.

Gebiedsverbod, meldplicht en uitreisverbod

Justitie-minister Ard van der Steur (VVD) zag tijdens dat debat al geen mogelijkheden omdat uit eerder onderzoek van zijn ministerie blijkt dat het juridisch niet haalbaar is. De enige mogelijkheden om terugkeerders aan te pakken – tenzij deze aantoonbaar van een terroristische organisatie uitmaken – zijn volgens hem nu een gebiedsverbod, meldplicht en uitreisverbod. In Nederland zijn inmiddels 42 uitreizigers teruggekeerd.

Daesh of ISIS?

Ook werd er hoofdelijk gestemd over een voorstel van Tunahan Kuzu. Hij wil dat de Nederlandse overheid ISIS/IS/ISIL Daesh gaat noemen. Hij vindt dat de zogenaamde Islamitische Staat ‘niet te verenigen is met de islam en een zeer ongepaste en misplaatste benaming is voor de contraproductieve terroristische guerrilla in het Midden-Oosten’. Het gebruik van de term Daesh zal volgens Kuzu ‘een positieve invloed zal hebben op de beeldvorming over moslims die niets met deze terroristische organisatie te maken hebben en te maken willen hebben.

Daar dacht de Tweede Kamer anders over: alleen GroenLinks steunde het voorstel.