Politiek

#Bruslog: Hans van Baalen kan zich nu niet meer distantiëren van Guy Verhofstadt

23-11-2015 10:25

Liberals must unite!” Dat was de verkiezingsleus van VVD’er Hans van Baalen, toen hij afgelopen weekend streed voor het voorzitterschap van de Europese liberale partij ALDE. Het was de vreemdste politieke leus van de afgelopen tien jaar.

Een echt spannende campagne was het niet, daar bij ALDE. Er was maar één tegenkandidaat: Siim Kallas, een oud-premier van Estland die al eens eurocommissaris was. Hans van Baalen schijnt de Europese liberalen wijs te hebben gemaakt dat hij een stemmentrekker is. Meer verschillen waren er niet.

Teleurstelling: geen oplossingen

Een journalist van EU Observer haalde op het congres wat teleurgestelde reacties van bezoekers binnen: de kandidaten maakten niet duidelijk hoe de stem van de liberalen beter gehoord zou kunnen worden in de EU en ze noemden ook geen oplossingen voor de grote problemen van dit moment. Van Baalen won toch.

Zowel VVD als D66 zijn lid van de Europese liberalen. D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld laat geen gelegenheid voorbij gaan om te melden dat de Europese liberalen dezelfde ideeën hebben als D66 en dat de VVD binnen de ALDE het buitenbeentje is. Ze heeft gelijk.

De Europese liberalen worden in het Europees Parlement voorgezeten door Guy Verhofstadt, de man die voor elk probleem een Europese oplossing wil. Dat is precies wat D66 ook wil, maar waar de VVD van gruwt. Van Baalen zei het vorig jaar zelf in een interview met ThePostOnline: hij wil geen Europese superstaat, zoals Verhofstadt de hele tijd roept. Maar Verhofstadt mag dat van Van Baalen wel blijven zeggen, omdat die superstaat er toch nooit komt. Erg geloofwaardig klinkt het niet.

Europese morele crisis

Diezelfde Van Baalen is nu partijvoorzitter van de club van Verhofstadt. Op de dag dat Van Baalen werd gekozen hield Verhofstadt een toespraak. Het Hongarije van Victor Orbán houdt met veel hekken en prikkeldraad vluchtelingen tegen. Verhofstadt noemde dat “een Europese morele crisis”. Dat D66 dat vindt, is voorspelbaar. Maar het Hongaarse beleid staat niet erg ver af van wat de VVD en de VVD-achterban willen.

Alles wat Verhofstadt zegt, zegt hij ook namens de VVD. Van Baalen ontkent dat vaak, maar nu hij partijvoorzitter van diezelfde Europese liberalen is, wordt ontkennen wel heel erg lastig. Zijn voorzitterschap heeft dus grote voordelen. Het is vanaf nu volstrekt duidelijk waar de VVD in Europa voor staat. Voor alles wat Verhofstadt zegt: voor meer EU.

Deze column werd uitgezonden in Opvliegers op 1 bij Powned. Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.