Wij zijn Parijs: wie er baat hebben bij ISIS en onze olie- en gasbelangen

19-11-2015 18:59

 

Naar aanleiding van de slachting op de cartoonisten van Charlie Hebdo in Parijs schreef ik dat de Charlies die zich massaal solidair verklaarden met de satirici niets te vrezen hadden, omdat ze zelf geen tekeningetjes maakten (zie Ik ben Theo en Wij zijn Theo). Nu 10 maanden later zijn er in Parijs 129 onschuldige mensen neergemaaid omdat ze uitgingen. Isis treedt daarmee in het spoor van Al Qaida en doet de Twin Towers en de aanslag op Bali in 2002 nog eens dunnetjes over.

Het is weer ouderwets oorlog. Wij bombarderen Isis en zij blazen wat onschuldige burgers op omdat ze nou eenmaal geen vliegtuigen hebben. Zodra de grote mogendheden uitvergaderd zijn en het Midden-Oosten onderling herverdeeld hebben, vegen we ze van de kaart. Niemand vraagt zich echter af hoe ISIS ontstaan is en waarom dat handjevol huurlingen niet eerder opgerold is.

Waarheidsvinding

Ik ben ook maar een leek met wat journalistieke belangstelling en een beetje nieuwgierigheid. Ik heb een zekere interesse in waarheidsvinding en van wat ik hier en daar tussen de regels door lees, is mij zelfs duidelijk geworden dat ISIS een duivel is die we zelf gebaard hebben. Dat verhaal wordt niet verteld door de deskundigen of de nieuwsrubrieken, maar moet je zorgvuldig zeven uit alle kleine berichtjes, buitenlandse media en internet theorieën.

Ik zal het zo summier en eenvoudig mogelijk houden. Alles is controleerbaar en ik heb geprobeerd er wat betrouwbare bronnen bij te zetten. Eerst wat voorbeelden hoe het spelen met vuur uiteindelijk onze vingers brandt.

Israël en Palestina

Het is inmiddels een bekend fenomeen dat extremisten worden gebruikt om het vuile werk op te knappen voor gerespecteerde democratieën en andere mogendheden om hun belangen veilig te stellen. Zo gebruiken, faciliteren en beschermen de Israëli’s hun fascistoïde orthodoxe kolonisten om nederzettingen te bouwen en te bewonen in bezette gebieden. Je moet namelijk gestoord zijn om daar ten koste van alles te willen leven. Geen mens met een beetje gezond verstand doet zoiets. Alleen als je in een hogere macht geloofd en het uitverkoren volk denkt te zijn, kun je na 2000 jaar alsnog land claimen en de rest als ongedierte beschouwen terwijl je gewoon in Brooklyn bent opgegroeid. Echter zonder bescherming van het Israëlische leger en de regering zou dit onmogelijk zijn.

Ook de islamisten van Hamas zijn in de beginjaren door de Israëli’s gesteund en gedoogd om de Palestijnen te verdelen en de seculiere PLO te ondermijnen. Hun invalide leider Yassin werd verpleegd in een Israëlisch ziekenhuis (Wall Street Journal). Nu zijn ze een goede reden om Gaza plat te bombarderen, maar Israël vernietigd Hamas niet om Al Qaida en Iran buiten de deur te houden.

Al Qaida

Al Qaida is onder leiding van de rijke Bin Laden  georganiseerd, gefinancierd en bewapend door de VS om de Russen de laatste dolksteek toe te brengen in Afghanistan (Wiki/Al_Qaida & The Independent). Bin Laden lag vlak voor de aanslagen op het WTC nog aan de nierdialyse in een Amerikaans militair ziekenhuis in een van de golfstaten en werd bezocht door een CIA agent (The Guardian). Golfstaat Qatar (wat nu de grootste kunstverzameling ter wereld aanlegt en het WK voetbal organiseert) wil samen met Saoedi Arabië een gaspijplijn door Syrië naar het westen aanleggen (Nation of change).

Maar daar zit Assad en die wordt gesteund door Rusland en Iran. Iran is sjiitisch en bondgenoot van de alawiet Assad (vertegenwoordigt 12 procent van de Syrische bevolking) en de sjiitische Hezbollah in Libanon. De sjiieten zijn de grootste bedreiging voor de soennieten. Het soennitische Saoedi Arabië is banger voor Iran dan voor Israël en tevens onze grootste bondgenoot in het Midden Oosten.

Olie- en gasbelangen

De enige reden om aanwezig te zijn in het Midden Oosten en zowel terroristen als dictators te steunen en tegen elkaar op te zetten, zijn onze olie- en gasbelangen (The Guardian blowback). Tijdens de onverwachte Arabische lente verdwenen alle soennitische dictators behalve die van Saoedi Arabië en de golfstaten. De goed georganiseerde islamisten namen de internetrevolutie van jonge naïeve mensen over, zoals in Egypte gebeurde toen Morsi aan de macht kwam.

De VS dacht daar handig op in te spelen door de islamisten voor hun karretje te spannen. Dit begon in Libië en werd georganiseerd door de CIA en de Amerikaanse ambassadeur Stevens aldaar, die vermoord werd in Benghazi. Er zijn wapens uit het Libische arsenaal via Turkije naar de Syrische rebellen getransporteerd inclusief Libische strijders (CNN / CNN: CIA role in Benghazi).

Ex-minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton is onlangs gehoord over het gebruik van haar privé-email en de slechte bewaking van de ambassadeur, maar hoefde niet met de billen bloot. Zij nam de verantwoordelijkheid voor het feit dat er geen adequate bescherming was en daar was de kous mee af (The Guardian video). In werkelijkheid moest deze operatie uiteraard geheim blijven. De meeste wapens zijn nu in handen gekomen van ISIS en de meeste strijders strijden nu voor ISIS of Al Nusra / Al Quaida (Washingtonsblog).

Assad durfden de Amerikanen niet rechtstreeks aan te vallen door zijn banden met Rusland, Iran en indirect China. Rusland steunde Iran ook met haar nucleaire programma. Daarom werd er niet ingegrepen in Syrië, terwijl er een ongekende slachting aan de gang was.

Financiering van ISIS

De grote vraag is hoe ISIS wordt gefinancierd en waarom mogendheden als Rusland, Iran, Turkije, VS, Frankrijk en omringende staten nu in een klein land als Syrië vechten zonder iets op te lossen? Het is bekend dat rijke Qatari en Saoedi’s het soennitische ISIS hebben gefinancierd (Telegraph). Inmiddels kunnen ze heel goed op eigen benen staan door de olievelden die ze in handen hebben (Volkskrant / Marketupdate).

ISIS is nu de grootste bedreiging voor Assad en zij destabiliseren de hele regio. Irak wordt tegenwoordig geregeerd door sjiieten waardoor hun macht zich ineens ononderbroken uitstrekt van Iran tot aan de Middellandse Zee (Washingtonsblog unmasking-isis). Zelf sturen de Saoedi’s geen militairen en nemen ze ook geen vluchtelingen op. Laatst bombardeerden ze wel Jemen in hun eigen achtertuin, omdat ook daar een groepje sjiieten opstond. Turkije bestrijd vooral de Koerden (NRC).

Herverdeling van het Midden-Oosten

De eeuwige strijd tussen de twee grootste stromingen binnen de islam lijkt nu gebruikt te worden om olie- en gasbelangen zeker te stellen. De VS wil de vruchten plukken van hun oorlog in Irak en steunen de soennieten, maar de Russen steunen de sjiieten (Iran en Assad) en willen een monopolie op de energietoevoer naar het westen.

In het noorden lopen de gaspijpen door Oekraïne. Daar is nu ook oorlog en dat gaat echt niet om een paar Russen die bij Rusland willen horen. Ook in Syrië willen de Russen de gastoevoer beheren (Foreignaffairs / Armstrongeconomics). Er bestaan plannen voor een pijplijn vanuit Iran door Syrië naar het westen en ook vanuit Qatar via Syrië naar het westen. Ze tappen uit hetzelfde immense gasveld in de Perzische golf (Wiki/Qatar-Turkey_pipeline / Wiki Iran-Iraq-Syria_pipeline).

Daar wordt nu kennelijk over vergaderd door Rusland, VS en Frankrijk. De vragen die daarbij gesteld worden zijn: “Wat doen we met Assad en hoe herverdelen we het Midden Oosten en de olie- en gasbelangen?”
Daarna vernietigen ze ISIS gezamenlijk als wisselgeld.

Destabilisering door vluchtelingen en terreur

Europa wordt ondertussen gedestabiliseerd door de vluchtelingenstroom en terroristische aanslagen, iets waar landen als Rusland en Turkije (die de stroom vluchtelingen en terroristen doorlaat) garen bij spinnen. Frankrijk wil niet volledig afhankelijk worden van Russische energie en heeft er belang bij dat de energie toevoer vanuit Syrië niet in Russische handen valt. De aanslagen kunnen helpen om Europa actief mee te laten doen in de oorlog in Syrië. Iets waar Frankrijk inmiddels om gevraagd heeft (Elsevier).

Geopolitieke belangen

De moraal van het verhaal is dat de geopolitieke belangen ons lot bezegelen. Zonder deze mislukte spelletjes zouden er geen globale terroristische groeperingen bestaan en zou er geen aantrekkingskracht van uitgaan. Natuurlijk bestaan de ideeën en extremisten dan nog steeds maar op veel kleinere schaal zonder geld, wapens en organisatie. Zonder islam geen martelaars, je moet er echt in geloven om jezelf op te kunnen blazen, maar die ideeën sterven uit als er rust en democratie heerst waar iedereen van kan profiteren.

Weliswaar blijven ook democratieën aan de leiband van de grote mogendheden lopen en blijven grondstoffen ons lot bezegelen, maar als iedereen zou weten wat zich achter de schermen afspeelt zouden overheden naar andere middelen moeten zoeken om hun belangen zeker te stellen. Misschien dat duurzame energie en vrije watervoorziening een kans zouden krijgen als alternatief voor de olie- en gastoevoer, maar ook dat trachten overheden en monopolisten te belasten en aan banden te leggen. Wie de energie- en voedselvoorziening beheerst heeft de macht (The Guardian/Nestle / Bottled Life / The Guardian Paraguay Bush).

De media

Het is de taak van de media om één en ander bloot te leggen, maar die taak wordt in de mainstream media verzaakt. Het blijft hangen in verslaggeving omdat ook de media zich in het landsbelang beperkt tot wat we zien gebeuren. Waarheidsvinding en onderzoeksjournalistiek worden achteraf bedreven ergens in een hoekje van de redacties. De waarheid is veel te gevaarlijk en bovendien zijn de gevolgen niet te overzien. Hackers zijn de nieuwe vrijheidsstrijders, maar ook in cyberspace woedt er een informatie oorlog. Daarom willen overheden internet aan banden leggen (Infowars).

Eigenlijk is het een eeuwige strijd tussen welwillende wereldburgers die zonder uitzondering rust, vrede en welstand nastreven voor henzelf en hun kinderen en overheden die beheerst worden door de economische belangen van enkelen. Dat die overheden over lijken gaan heeft de vorige eeuw wel uitgewezen met 172.000.000 doden tot gevolg.

Wereldorde van machthebbers

Toch is het voor mij een geruststellende gedachte dat achter al dat leed een cynische eeuwenoude wereldorde van machthebbers schuil gaat en dat individuen in het algemeen niet zo gestoord zijn als het handjevol extremisten wat zich voor dit perverse doel laat gebruiken. Ik zie dat als een lichtpuntje. Er valt ook weinig te verdienen aan armoedzaaiers. Er zal altijd een substantieel deel van de wereldbevolking geld moeten verdienen om uit te geven.

Het betekent ook dat er een praktische oplossing voorhanden is, namelijk nieuwe afspraken tussen de mogendheden onderling en hun investeerders over een nieuwe wereldorde of herverdeling. Daarbij zal het streven zijn om het volk volledig te kunnen controleren. Of ze nou in een dictatuur of democratie leven. Wij leveren onze vrijheden vrijwillig in uit angst voor terreur. We zijn daarbij blind voor de terreur die overheden over ons uitstorten. De vrijheid van internet kan ook omslaan in een nieuwe vorm van slavernij en controle.

Banken en het financiële systeem

De strijd voor vrijheid en zelfbeschikking van het individu is dus nog lang niet gestreden. Onze democratieën staan onder druk door corruptie op grote schaal en al onze gegevens worden voortaan vastgelegd en uitgewisseld (Armstrongeconomics G20, zie ook: The ForecasterNOS). Dit gebeurt niet om terrorisme op te sporen wat we nota bene zelf creëren, maar om op grote schaal controle te houden over onze financiën en levens (Armstrongeconomics Info). Ons hele hebben en houden ligt hierdoor in handen van corrupte overheden die zelf volkomen afhankelijk zijn van het financiële systeem via monsterlijke leningen (de staatsschuld meter).

De banken hebben grootaandeelhouders die de touwtjes stevig in handen hebben en overheden dwingen om soepele regels op te stellen. Zo ontstaan er banken met landen in plaats van landen met een bank. Het geld om de astronomische rentes te betalen wordt geïnd via belastingen, boetes, bezuinigingen en oorlogen. Verder worden onze pensioenen, spaargelden, leningen en hypotheken afgeroomd en doorverkocht. Het streven is om cash geld af te schaffen. Alles gaat straks volautomatisch en er is geen ontkomen meer aan.

Follow the money

Er is steeds minder zicht op overheden en globale bedrijven en banken. Het volk betaalt steeds meer belasting en globale organisaties die ons geld, voedsel, drinkwater en energievoorziening beheren ontsnappen via soepele wetgeving.

Rusland en China zijn nog steeds dictaturen die de media aan banden hebben gelegd, maar toch volop meedoen. Turkije volgt in dat spoor. Poetin is persoonlijk goed voor 20 miljard en regeert met oude KGB-vrienden (NRC).

Follow the money, dat zou in dit digitale tijdperk een koud kunstje moeten zijn. Het gevaar vanuit het volk komt alleen voort uit angst en onwetendheid. Het zijn de leiders en regeringen die daar handig op inspelen. Hetzij via politiek, hetzij via godsdienst of ideologie. Zie Hitler, Stalin, Khomeiny, CIA, NSA, KGB en FSB.

Laat je niet gek maken!