Politiek

LIVE – Wilders zegt vertrouwen op in Rutte als jihadisten niet worden opgesloten

19-11-2015 10:37

“We hebben niets aan stoere uitspraken over oorlog als daar geen passende maatregelen bij zitten.” Dat zei PVV-leider Geert Wilders aan het begin van het debat over de aanslagen in Parijs. Hij verwees naar de eerdere uitspraken van minister-president mark Rutte dat we in oorlog zijn met ISIS. Maar: “Het is al 1400 jaar oorlog. En die oorlog heet jihad en is de kern van de islam.” Wilders pleit voor administratieve detentie – preventief opsluiten – van (teruggekeerde) jihadisten. “Als we de vijand niet opsluiten krijgen we dezelfde taferelen in Parijs.” Wanneer Rutte daar niet voor voelt, zegt de PVV het vertrouwen in de premier op. Ook herhaalt hij zijn standpunt dat de grenzen moeten worden gesloten.

‘Waar is het moreel leiderschap?’

Volgens CDA-leider Sybrand Buma ontbeert het Rutte aan moreel leiderschap. Rutte kan beter een voorbeeld nemen aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA). “Hij kiest de juiste woorden, is standvastig en verenigt moslims en christenen zonder soft te zijn.”

Verdeeldheid in kabinet

Buma zei dat het kabinet verwarring en onzekerheid zaait als de ministerraad het onderling kennelijk niet eens is over het gebruik van het woord ‘oorlog’. Buma vindt, net als Rutte, dat Nederland in oorlog is met terreurorganisatie Islamitische Staat. Daarom moet er meer geld bij voor Defensie en de inlichtingendiensten. Het extra geld dat is toegezegd is ,,een schamele fooi”. Nederland moet ook meedoen met de strijd tegen ISIS in Syrië, aldus Buma. Nu is Nederland alleen boven Irak actief.

Zijlstra: ‘Beroerd gesteld met integratie tweede en derde generatie’

VVD-leider Halbe Zijlstra wijst op het gejoel van moslim-kinderen in schoolklassen tijdens de minuut stilte afgelopen week. Ook waren er jongelui die ‘allahoe akbar’ riepen.  Volgens Zijlstra is het beroerd gesteld met de ‘integratie van de tweede en derde generatie’.

Dit bericht wordt aangevuld