Politiek

EU-lidstaten zeggen Frankrijk militaire steun toe

17-11-2015 12:02

Frankrijk krijgt militaire hulp van de andere 27 lidstaten van de Europese Unie. De Franse president François Hollande had hun ondersteuning maandagavond ingeroepen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

De EU-ministers van Defensie boden dinsdag unaniem hulp aan, zo meldde EU-buitenlandchef Federica Mogherini tijdens een persconferentie in Brussel. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian sprak daar van een belangrijke politieke beslissing. Hij kondigde aan de komende uren contact op te nemen met zijn collega’s om hun ,,toezeggingen om te zetten in actie”.

De hulpvraag is gestoeld op een artikel in het Verdrag van de Europese Unie. Dit artikel, 42.7 werd nooit eerder gebruikt. Het verplicht EU-landen een lidstaat die hulp vraagt in geval van gewapende agressie met alle beschikbare middelen ondersteuning te bieden, legde Mogherini uit.

Veel ministers boden hulp aan, materieel of anderszins, na het Franse ‘solidariteitsverzoek’, zei Mogherini. Le Drian zei dat hij daarbij ,,veel emotie” bij collega’s voelde. Volgens hem zijn de Franse strijdkrachten overbelast. Het kan zijn dat landen wordt gevraagd militaire steun aan te bieden bij operaties in bijvoorbeeld Afrika of het Midden-Oosten, aldus Le Drian.

Ook wil Frankrijk samen met de andere lidstaten de strijd tegen terreurorganisatie IS, die de aanslagen heeft opgeëist, intensiveren. De Europese Unie kan een coördinerende rol spelen om het gezamenlijke antwoord op de aanslagen zo effectief mogelijk te maken, aldus Mogherini.

Lees ook

Hollande: Frankrijk is in oorlog met ISIS

ANP