Politiek

Frans Timmermans (PvdA, EU): ‘Enige alternatief voor EU is oorlog’

13-11-2015 12:26

Dankzij de grote stromen vluchtelingen, mede mogelijk gemaakt door Angela Merkel’s ‘wir schaffen das‘, gaat het niet zo goed met de EU (Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 2012). Liet eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) eerder al weten te twijfelen over een goede afloop voor de EU, vrijdag sprak Timmermans tijdens een toespraak in Praag de woorden: ‘Het enige alternatief voor de EU is oorlog’. Dit meldt Elsevier.

Die hypothetische oorlog is natuurlijk te vermijden als de Europese landen beter gaan samenwerken om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden.

Maar het lijkt er niet op dat dit ook echt lukt. De EU-landen willen of kunnen geen afspraken maken en als er wel afspraken worden gemaakt lijkt het allemaal onuitvoerbaar of te verzanden in bureacratie.

Ondertussen is het Verdrag van Schengen, één van de weinige succesvolle Europese projecten, flink kapot aan het gaan. Steeds meer landen zijn het vrije verkeer van personen (in dit geval dus vluchtelingenstromen) helemaal zat en herstellen de ouwerwetse grenscontroles in ere.

Toen de EU in 2012 de Nobelprijs voor de vrede won, was iedereen van betekenis binnen de EU zo’n beetje overtuigd van hét succes van het Europese project. Martin Schulz, voorzitter van het Europarlement, liet toen weten dat ‘Europa oorlog en haat heeft ingewisseld voor vrede en solidariteit’.
En volgens Herman van Rompuy mocht de EU zich ‘de grootste vredesstichter van de geschiedenis noemen’. Ook werd er geroepen dat ‘vrede nu vanzelfsprekend is’.

Precies drie jaar later lijkt ‘oorlog het enige alternatief’ te zijn en wordt er openlijk getwijfeld over de goede afloop van het Europese project.