Politiek

Kamer moet uiterlijk 3 februari 2016 beslissen over vervolging lekkende fractievoorzitter(s)

12-11-2015 22:30

De commissie die onderzoek gaat doen naar het lek uit de Commissie Stiekem, moet nagaan of er ‘genoegzame gronden voor vervolging’ bestaan. Ze moet daarom alle bescheiden, inlichtingen en bewijzen opsporen, die tot opheldering leiden. De commissie brengt dan verslag uit aan de Kamer. Die beraadslaagt vervolgens of ze de procureur-generaal bij de Hoge Raad opdracht verleent om tot vervolging over te gaan. De Tweede Kamer moet uiterlijk 3 februari 2016 een definitief besluit nemen over de vraag of er voldoende grond voor vervolging is. Dat staat in een brief van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Gaat men over die datum heen, dan wordt de zaak als verworpen beschouwd. Opmerkelijk: de Kamer hoeft de namen van de verdachte fractievoorzitter(s) niet te weten:

 

“In het belang van de objectiviteit van het onderzoek adviseert het Presidium de commissie te bezien of ook zonder kennisneming van de namen tot een verantwoorde beslissing kan worden gekomen.”

Het moet snel

“De ontstane situatie stelt het parlement in een slecht daglicht. Het is van belang om de betrouwbaarheid en goede naam van de volksvertegenwoordiging snel te zuiveren”, aldus het bestuur. Het presidium hoopt dat er dinsdag al gestemd kan wordne over de instelling van de commissie

De commissie krijgt de bevoegdheden die ook gelden voor een parlementaire enquĂȘtecommissie. Iedere getuige moet dus komen opdagen en kan onder ede worden verhoord. Het dagelijks bestuur ofwel presidium verzoekt een aantal partijen een lid voor de commissie van onderzoek af te vaardigen. “Gelet op het karakter van het onderzoek verdient het de voorkeur dat de voor te dragen leden een juridische achtergrond hebben.”

NOS: Geen direct bewijs in rapport OM

In het rapport over het lekken uit de Commissie Stiekem wordt geen van de fractievoorzitters aangewezen als de schuldige. Dat hebben bronnen aan de NOS verteld. Er zou slechts ,,indirect bewijs” in het rapport van de Rijksrecherche staan, gebaseerd op telefoongegevens. Woensdag werd bekend dat een of meer fractievoorzitters informatie uit de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, zoals de Commissie Stiekem officieel heet, hadden gelekt.