Een multicultureel Europa haalt onze beschaving naar beneden

09-11-2015 21:14

De wereld verwacht van de Verenigde Staten dat zij ingrijpen als ergens in de wereld een oorlog woedt, dictators een schrikbewind voeren of burgers worden geterroriseerd door rebellerende groepen. Die verwachting is trouwens hypocriet. Als de Verenigde Staten in actie komen, krijgen zij het verwijt imperialistisch te zijn. Van Europa verwacht de wereld dit eveneens. Deze verwachting is zinloos. De legers van de Europese landen stellen niet zo veel voor. De leiders van de EU liggen aan het spierverslappend infuus van het politiek correcte denken.

Beschaafd, want westers en christelijk

Waarom verwacht de wereld dat het Westen ingrijpt bij oorlog en terreur? Waarom geldt dit niet of veel minder ten aanzien van niet-westerse landen die ook machtig en rijk zijn? Het antwoord is simpel: het Westen is beschaafd, want christelijk. Dit laatste kenmerk is niet altijd helder, maar de christelijke ethiek vormt nog steeds het fundament van ons sociaal gedrag. Dat is ook de reden waarom vluchtelingen het liefst naar westerse landen komen.

Beschaafd tegenover wild

In andere landen is er een gebrek aan beschaafde lieden die de leiding in handen hebben of het volk ten goede inspireren. Die landen worden geleid door ’wilden’. Dit verschil tussen beschaafd en wild geldt ook voor Israël en de omringende landen. De gewone Palestijnen en andere Arabieren in het Midden-Oosten weten al te goed waarheen vrede met Israël en samenwerking met de joodse staat zouden leiden. Binnen de kortste keren zou het hele Midden-Oosten welvarend zijn. Rechtvaardigheid en onderlinge solidariteit zouden ook daar het politiek klimaat kenmerken. Nu wordt beschaving in het Midden-Oosten tegengegaan door corrupte leiders die de massa opruien en zelfs kinderen opvoeden met haat tegen joden en andersgelovigen.

Van Descartes en Spinoza tot Levinas

Voor de goede orde: ik heb het niet over beschaafde en wilde ’volkeren’. Het gaat om beschaafde tegenover wilde politieke en economische leiders. Het zijn de leiders die het volk al of niet kunnen inspireren voor beschaafd gedrag. De invloed van leiders, zij het in de regering, religieuze sekten of in bedrijven, mogen we niet onderschatten. Met de hypnotiserende kracht van de moderne sociale media en ITT aan hun zijde, kunnen zij massa’s indoctrineren en om de tuin leiden. De crisis van Volkswagen toont aan hoe één schurk die zich van ethiek weinig aantrekt, de reputatie van een groot bedrijf naar de knoppen kan helpen.

De westerse beschaving hebben we te danken aan grote denkers zoals Descartes, Spinoza, Kant, Hegel, Kierkegaard, Heidegger, Levinas en talloze anderen. De ethiek van Spinoza bijvoorbeeld werd al in de zeventiende eeuw vanaf de kansel onder het volk verspreid. Al deze grote denkers hebben de Europeanen beschaving bijgebracht. De ethiek kwam op een hoger peil. Europese kinderen worden opgevoed tot kritische en vrije denkers (maar het gevaar van indoctrinatie ligt altijd op de loer). Andere volkeren hebben helaas die ontwikkeling niet meegemaakt. Het duurt minstens driehonderd jaar vooraleer die beschavingssprong wordt ingehaald.

Dit betekent niet dat er in het Westen geen wilden zou zijn. We hebben onze kopschoppers, hooligans, neonazi’s, door hebzucht bezeten kapitalisten en ander tuig. Onder Hitler werd nagenoeg het hele Duitse volk een wilde stam. Waar het om gaat is dat onze politiek wordt geïnspireerd door de onbaatzuchtige liefde voor de medemens, ook voor de vijand en voor de vreemdeling. Dit maakte het mogelijk om na de overwinning op Hitler, Duitsland herop te bouwen tot een beschaafde natie.

De bloedarmoede van het Westen

Onze beschavingskracht dreigt verloren te raken. Het Westen lijdt aan bloedarmoede. Oorzaak is de massa-immigratie en de globalisatie van de economie. The Economist is een warm pleitbezorger voor massa-immigratie. Economische argumenten worden in dit toonaangevend weekblad aangevoerd. Toch ontbreekt het de redactie aan een breder inzicht in wat beschaving is. De actuele situatie in het Midden-Oosten geeft precies weer wat ons in Europa te wachten staat als de massa-immigratie van niet-westerse allochtonen niet wordt teruggedraaid.

Het politiek-correcte argument is dat de immigranten zullen bijdragen aan de economische groei en noodzakelijk zijn om de gevolgen van de vergrijzing tegen te gaan. Net alsof beschaving alleen een kwestie is van geld en arbeid. De situatie in het Midden-Oosten is uitzichtloos omdat het daar ontbreekt aan een gedeelde, hogere ethiek en aan leiders die het goede voorbeeld geven. Diegenen die het wel doen, worden stelselmatig vermoord door fanatici.

Diplomatieke onschendbaarheid

Een klein voorbeeld kan verduidelijken waar het ontbreekt aan beschaving. Diplomatieke onschendbaarheid ging goed zolang de westerse landen het in de wereld voor het zeggen hadden. Sinds andere landen onafhankelijk werden en geleid worden door onbeschaafde lieden, wordt van die onschendbaarheid grof misbruik gemaakt. De niet te bestraffen moord op een politieagente vanuit de Libische ambassade in Londen was hiervan een triest dieptepunt. Ambassades van Afrikaanse landen zijn centra voor drugssmokkel en transfer van geld dat ze van hun eigen volk hebben gestolen.

We kunnen er niet omheen: een multicultureel Europa haalt onze beschaving naar beneden. Het is al zover in de buitenwijken van onze grote steden. Uit ervaring weet ik hoe lamentabel het gesteld is in scholen met een meerderheid van immigrantenkinderen. We moeten er daarom alles aan doen om onze beschaving te redden. Massa-immigratie is het ergste wat Europa is overkomen. De EU-leiders die een multicultureel Europa als voorwaarde zien van een bloeiende economie, zijn kortzichtig. Ten eerste moeten we echt gaan stoppen met de economische groei, willen we onze planeet voor het grootste onheil behoeden. Ten tweede zal Europa zodanig verzwakken, bij gebrek aan een gemeenschappelijke ethiek, dat de wilden het in de wereld voor het zeggen zullen hebben. Wie wil zo’n toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen?

Een sterk leger

Via welke weg kunnen we onze beschaving alsnog redden? Nationalisme is het sleutelwoord. Trots op onze eigen, al eeuwen lang gedeelde geschiedenis en cultuur. Daadkrachtig opkomen voor onze normen en waarden. Europa heeft dringend een machtig leger nodig met veel manschappen. Op dat leger zullen mensen van goede wil overal ter wereld kunnen rekenen om hen te bevrijden van tirannen en terroriserende benden. Dit leger zal in het Midden-Oosten en in Afrika een vreemdelingenlegioen opleiden zodat de immigranten hun landen van herkomst zullen kunnen bevrijden en opbouwen.

Nationalisme in plaats van landverraad

Een gevaar voor de nabije toekomst is dat het nationalisme in sommige kringen mensen zal aanzetten tot gewapend verzet tegen de huidige machthebbers binnen de EU. Toelating van Turkije binnen de EU kan de trigger zijn voor een burgeroorlog. Nu al zijn hier en daar geluiden te horen dat onze politici landverraders zijn die collaboreren met de vijanden van de Europese beschaving. Dat komt omdat ze de massa-immigratie uit niet-westerse landen hebben toegestaan en zelfs aangemoedigd.

Willen we het tij keren, dan zullen we binnen Europa ons moeten bezinnen over onze politieke doelstellingen. Dit kan slechts lukken door krachtig vast te houden aan onze westerse normen en waarden. De toekomst van Europa en daar onlosmakelijk mee verbonden de vrede in de wereld, zijn afhankelijk van een nationalistisch en beschaafd Europa. De moeilijk te aanvaarden paradox is dat nationalisme noodzakelijk is, om de kracht te hebben de wereldgemeenschap dienstbaar te zijn.