Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV naar nieuwe hoogste score ooit

08-11-2015 09:45

We zitten nu al weer ruim 3 weken in een stabiele periode, nadat de 6 weken ervoor forse verschuivingen hadden plaatsgevonden. Deze week zien we alleen de verschuiving van 1 zetel van de SP (nu op 16) naar de PVV (nu op 38 zetels).

peiling-8-11-15

Daarmee haalt de PVV de hoogste score ooit, nadat ze eerder met 37 zetels de hoogste score tot dan toe behaalden.

Correctief referendum

Omdat het onderwerp referendum weer in de aandacht is gekomen, is een onderzoek van precies 10 jaar geleden herhaald. (pdf) Toen gaf 60 procent aan voor een correctief referendum te zijn, nu is dat 67 procent.

  • 95 procent van de PVV- kiezers en 71 procent van de VVD-kiezers zijn voor.  Een duidelijke stijging ten opzichte van 10 jaar geleden.
  • Ook kiezers van SP zijn in grote meerderheid voor (84 procent).
  • Bij de kiezers van PvdA- en D66 zien we een daling ten opzichte van 10 jaar geleden, maar nog steeds is een meerderheid voor.
  • Bij de CDA-kiezers is er een daling van voorstanders van 51 procent naar 25 procent.

56 procent van de Nederlanders willen een correctief referendum over het onderwerp “asielzoekers”.  Vooral bij D66-kiezers zien we dan een duidelijke lagere score dan bij de vraag over het correctief referendum in het algemeen (29 procent is voor, terwijl in het algemeen 58 procent voor is).

Vóór uitbreiding ‘130’

Ten slotte is gevraagd of men voor of tegen de uitbreiding van het aantal snelwegen met een maximum snelheid van 130 km is.  64 procent is er voor. Een grote meerderheid zien we bij kiezers van PVV en VVD (rond de 90 procent).  Bij de kiezers van CDA en D66 zien we ook een meerderheid (resp. 67 procent en 56 procent).  Bij PvdA en SP zien we dat voor- en tegenstanders zich ongeveer in evenwicht houden.