Reportage

#Bruslog: Na alle Marietje Schaake-PR: D66 is toch géén voorstander van TTIP

02-11-2015 10:28

Op het D66-congres dit weekeinde is ruim een half uur ingeruimd voor vragen over TTIP, het vermaledijde handelsverdrag tussen de EU en de VS. Europarlementariër Marietje Schaake en Tweede Kamerlid Kees Verhoeven staan op het podium in de Beurs van Berlage om de D66-standpunten over TTIP toe te lichten. Dit is een unieke gelegenheid om te achterhalen wat D66 precies van TTIP vindt. Maar in plaats van helderheid, krijgen we het omgekeerde.

Marietje was tot voor kort niet erg bereid om over TTIP te spreken: ze wilde het land niet in om te debatteren en weigerde interviews met Buitenhof, Vrij Nederland, GeenStijl en ThePostOnline. Maar Marietje neemt weer initiatief: ze komt met eigen video’s en geeft persconferenties. Maar hoe vaker ze over TTIP spreekt, hoe onduidelijker haar standpunt wordt. Langzaam begrijpt iedereen waarom Marietjes zwijgen over TTIP eigenlijk zo gek nog niet was. Kees maakt het allemaal alleen maar erger.

Veel goed nieuws over TTIP

Eigenlijk gaat het heel goed met TTIP, vertelt Marietje in haar inleiding. Er zijn door de Europese Commissie toezeggingen gedaan dat de Europese standaarden niet omlaag gaan. Ook komen publieke diensten niet onder TTIP te vallen en er is ook meer transparantie rond de onderhandelingen want Europarlementariërs kunnen meer documenten inzien dan ooit. Ook aan het hervormen van het zwaar bekritiseerde arbitragemechanisme ISDS wordt gewerkt.

Volgens Marietje wordt de ruimte van gemeenten om zelf beleid te maken door TTIP niet verkleind. Ook blijft het met TTIP mogelijk dat Nederland strengere milieueisen stelt dan andere landen. Ook Kees stelt ons gerust. Hij weet te melden dat “we niet gaan morrelen” aan allerlei zaken. Tegelijk wil D66 meer handel. Volgens Kees kan dat prima samengaan want “veel zorgen over TTIP zijn niet gebaseerd op feiten”.

Twijfelachtige kennis bij D66

Hoeveel informatie Marietje echt heeft over TTIP is onduidelijk. Als we haar mogen geloven heeft ze meer informatie dan ooit, maar veel van die informatie mag ze niet delen. Kees zegt minder te weten dan Marietje. Toch houden ze allebei een verhaal alsof het duidelijk is wat er in TTIP staat. Dat is echter onmogelijk omdat TTIP nog niet is uitonderhandeld. Kees zegt het zelf: het is raar dat Nederlandse gemeenten zichzelf TTIP-vrij verklaren terwijl niet duidelijk is wat er in het verdrag staat.

Zolang de eindtekst nog niet bestaat, kun je er alles over beweren. Dat geldt voor de hysterische tegenstanders, maar ook voor Marietje en Kees. Marietje zegt eerst dat door TTIP de regels voor dierenwelzijn niet wijzigen en daarna dat dat nog niet duidelijk is. De niet-economische voordelen hangen af “van de uitkomsten”, misschien is “de energie-inkoop straks anders” maar “dat is moeilijk te kwalificeren”. TTIP heeft weinig impact op ontwikkelingslanden, zegt Marietje. Dat weet ze wel.

Het is allemaal een misverstand!

D66 is voorstander van TTIP. Zie dit interview met Marietje en recente Marietje-video’s. Op het congres vraagt een lid hoe het kan dat duurzaamheidsclubs tegen TTIP zijn, terwijl D66 voor TTIP en voor duurzaamheid is. Volgens Kees “hoeft de impact van TTIP op duurzaamheid niet negatief te zijn”. Het is bovendien “een misverstand” dat D66 voor TTIP is. Een ander lid wil weten hoe het dan komt dat mensen dat massaal wel denken. Kees noemt het D66-standpunt “heel duidelijk”.

Marietje begint kansen op te sommen, waaruit wederom blijkt dat D66 TTIP toejuicht. Waar de grenzen precies liggen, blijft onduidelijk. “De media informeren de mensen verkeerd”, meldt Marietje. De aanwezige leden vergeten dat ze het wel beetje aan zichzelf te danken heeft dat niemand er nog iets van begrijpt. Gelukkig heeft Kees de oplossing: D66-leden moeten op verjaardagsfeestjes met anderen over TTIP gaan praten.

Het partijlidmaatschap van D66 was zelden zo zwaar.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel en Den Haag. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.