Politiek

Warenautoriteit adviseert Sharon Dijksma: Verbied de onverdoofde slacht

30-10-2015 13:35

Het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pleit in een vandaag gepubliceerd advies aan staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

In het rapport Risicobeoordeling roodvleesketen (PDF) dat vandaag is gepubliceerd staat:

onverdoofde slacht

Partij voor de Dieren wil verbod

De Tweede Kamer debatteert volgende week met Dijksma over de begroting van Economische Zaken. De Partij voor de Dieren wil dat Dijksma zo snel mogelijk werk maakt van een verbod. Een wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren voor een verbod op ritueel slachten sneuvelde in 2012 in de Eerste Kamer. Het zou de vrijheid van godsdienst te veel inperken.

Stress en pijn

In Nederland komt het onbedwelmd doden van runderen, geiten en schapen voor vanwege religieuze redenen. Dit resulteert in stress en pijn van de betrokken dieren. Vooral runderen vertonen veel meer reactie en verzet. Geiten en schapen, die over het algemeen snel het bewustzijn verliezen, vertonen deze reactie minder en bloeden meestal snel dood. Runderen zijn vergeleken met schaap en geit langere tijd bij bewustzijn vanwege verschillen in de anatomie van het bloedvatenstelsel in de hals- en kopstreek. Voor het te slachten dier is het traag intreden van de dood een ernstige aantasting van het welzijn. Bij het onbedwelmd doden van runderen wordt vaak gebruikgemaakt van fixatie-apparatuur waarbij het dier op de rug wordt gekanteld. Het rapport: “Voor het te slachten rund levert dit een ernstige stressreactie op, waardoor het welzijn vlak voor de slacht wordt aangetast.”