Politiek

Koenders roept Turkse ambassadeur ter verantwoording

30-10-2015 11:04

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zal de Turkse ambassadeur in Den Haag op het matje roepen vanwege de brief die de regerende AK-partij naar de Turks-Nederlandse gemeenschap heeft gestuurd. Dat zei de bewindsman vrijdag kort voor het begin van de ministerraad.

In de brief die eerder deze maand werd gestuurd, worden de Turkse Nederlanders opgeroepen op de AK-partij van president Tayyip Erdogan te stemmen bij de komende parlementsverkiezingen. Het kabinet noemde de brief donderdag al volstrekt ongepast.

“Het is ongewenst dat die brief er is”, zei Koenders vrijdag. Het ontbieden van de ambassadeur “is een heel duidelijk diplomatiek signaal van ongenoegen.” Dit mag niet nog een keer gebeuren, aldus de minister. Het is nog niet bekend wanneer het gesprek plaatsvindt.

Een meerderheid in de Kamer van in elk geval SP, VVD, D66 en CDA wilde dat de ambassadeur ontboden zou worden. Ze vinden de brief van de AK-partij intimiderend en bedreigend. De brief toont volgens de Kamer de ‘lange arm van Ankara’, oftewel de invloed van de Turkse overheid op Turken in Nederland.

De Nederlandse ambassadeur in Ankara heeft eerder al opheldering gevraagd over het schrijven. En het College bescherming persoonsgegevens (CBP) onderzoekt of de AK-partij in de fout is gegaan met de brief. Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens mogen adressen van burgers niet zomaar worden gebruikt.

ANP