Politiek

Geert Jan Knoops: ‘Geert Wilders krijgt een oneerlijk proces’

29-10-2015 09:28

Volgens de bekende strafrechtadvocaat Geert Jan Knoops krijgt PVV-leider Geert Wilders een ‘oneerlijk proces’ als hij volgend jaar terecht staat voor zijn ‘minder, minder, minder Marokkanen’-uitspraak. Volgens Knoops heeft de rechter-commissaris slechts één procent van alle onderzoekswensen die de verdediging van Wilders heeft ingediend toegewezen. Dit meldt de Telegraaf.

Knoops: “Een juiste beeldvorming omtrent de context van de verweten uitspraken van de heer Wilders is essentieel. Om deze te kunnen presenteren aan de rechter, moet hij de kans krijgen dat het onderzoek waarom hij heeft gevraagd wordt verricht.”

Geert Wilders zelf is geschokt. “Als alle redelijke verzoeken worden afgewezen, dan willen ze me blijkbaar koste wat kost veroordelen”, aldus de PVV-leider.

“Ik merk dat justitie vervelender wordt naarmate we stijgen in de peilingen”, zegt Wilders tegen De Telegraaf. “Bij de eerste regie-bijeenkomsten zei de rechter-commissaris: u moet een eerlijke kans krijgen, de wet zal ruim geïnterpreteerd worden. Maar het tegendeel is gebeurd. Ze loopt kritiekloos het Openbaar Ministerie achterna. Als alle redelijke verzoeken worden afgewezen, dan willen ze me blijkbaar koste wat kost veroordelen.”

Wilders wil deskundigen uitnodigen. “Ik wil me verdedigen, maar ik moet me ook kunnen verdedigen. Het frustrerende is nu dat we 39 verzoeken hebben gedaan en er nul hebben gekregen. Eentje is aangehouden.”

Anp/tpo