Politiek

Wilma Mansveld (PvdA) stapt op

28-10-2015 14:44

Met updates – Staatssecretaris Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) stapt op. Dat meldt RTL-nieuws verslaggever Jos Heymans. Eerder op de dag was Mansveld in overleg met de politieke top van de PvdA: Diederik Samsom en Lodewijk Asscher.

Kamer onjuist geïnformeerd

Mansveld verklaarde kort nadat de hogesnelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Brusse ging rijden dat niemand de opstartproblemen had verwacht. Maar een aantal direct betrokkenen was wel degelijk op de hoogte hiervan. De staatssecretaris heeft de Kamer onjuist geïnformeerd ‘door te zeggen dat niemand de slechte prestaties van de Fyra had verwacht’, oordeelt de commissie. Ook als het gaat om de bevoegdheden van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de PvdA’er de Kamer ‘ten minste onvolledig en strikt genomen onjuist’ geïnformeerd.

Aangeschoten wild

De staatssecretaris lag de afgelopen maanden al onder vuur vanwege financiële problemen bij spoorbeheerder ProRail. Die problemen liepen uit de hand en Mansveld kon vorige maand een Kamerdebat alleen nog overleven met een mea culpa en beloftes over het toesturen van allerlei documenten. Een motie van wantrouwen die de PVV toen indiende kreeg geen steun van andere partijen.

Dijsselbloem en Schultz

Mansveld trekt nu als enige conclusies uit het Fyra-rapport. De ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Melanie Schultz (Infrastructuur) worden in het rapport ook verwijten gemaakt maar die wel zijn van minder ernstige aard. Dijsselbloem heeft de Kamer onvolledig geïnformeerd over wanneer verkochte Fyra-treinen geld zouden opleveren. Schultz heeft in het vorige kabinet een te rooskleurig beeld geschetst van de mogelijke oplossingen voor de problemen met de Fyra.

Update 17.29 – Eringa van ProRail: Plezierig samengewerkt met Mansveld

President-directeur Pier Eringa van ProRail: “We hebben respect voor de manier waarop de staatssecretaris haar politieke verantwoordelijkheid inzake het Fyra-dossier heeft genomen. We hebben altijd plezierig en constructief met haar samengewerkt om de prestaties op het spoor verder te verbeteren. De samenwerking met haar opvolger willen we op deze manier voortzetten.”

Sure… Gelukkig hebben we de gênante video nog.

Update 16.10 -Debat met Rutte over opstappen Mansveld

De Tweede Kamer debatteert op verzoek van D66-leider Alexander Pechtold om 17.30 uur met minister-president Rutte over het vertrek van Mansveld.

Update 15.23 – Mansveld: Ik had graag het debat gevoerd

Mansveld tijdens haar persconferentie: “Ik heb er steeds naar gestreefd naar eer en geweten de Tweede Kamer te informeren.” Maar ze neemt haar verantwoordelijkheid door nu op te stappen. Al had ze naar eigen zeggen graag het debat gevoerd.

Update 15.02 – Funfact: Mansveld vijfde die opstapt uit Rutte II

PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld is de vijfde bewindspersoon die opstapt uit het kabinet Rutte-Asscher. PvdA’er Co Verdaas was in december 2012 de eerste die aftrad. Hij was staatssecretaris van Economische Zaken maar kwam in opspraak door zijn declaratiegedrag in zijn vorige baan als gedeputeerde in Gelderland. VVD-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers was eind januari 2013 de volgende die opstapte. Hij trad af aan het einde van een urenlang en voor hem pijnlijk verlopen debat over problemen bij de Belastingdienst met de uitbetaling van huur- en zorgtoeslagen. In maart van dit jaar waren het de VVD’ers Ivo Opstelten en Fred Teeven die opstapten als minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Aanleiding was dat er alsnog een bonnetje opdook binnen hun ministerie over een deal die Teeven vijftien jaar eerder sloot met een drugscrimineel. Daarmee was meer geld gemoeid dan wat Opstelten de Kamer had gemeld.

Lees ook

Het Fyra-drama: Vernietigende conclusies

Dit bericht wordt aangevuld