Politiek

Weisglas (VVD): ‘Wilders ondermijnt democratie met nepparlement uitspraken’

25-10-2015 12:01

Oud-kamervoorzitter Frans Weisglas is het niet eens met de lijn van ‘alleen opvangen in de regio’. “Ik vind dat je meer moet doen in de regio, maar Europa moet de grenzen niet sluiten.”, zo zei hij in WNL op Zondag van de omroep WNL. In dezelfde uitzending zei hij verder dat PVV-leider Geert Wilders met zijn uitlatingen over een ‘nepparlement’ de democratie ondermijnt.

Weisglas wijkt met zijn opinie over het sluiten van de grenzen af van de lijn van zijn eigen partij, de VVD. Europa moet wel meer controle krijgen over de grenzen, vindt hij. “Dat wil niet zeggen dat je ze sluit, maar dat je wel gecontroleerd mensen doorlaat”, zo omschreef hij zijn visie op een nieuw grensbeleid. Volgens Weisglas zijn de huidige grenzen een groot poreus geheel, dat ziet hij graag anders; “Nu kan iedereen binnenkomen”.

Ontmoedigen

Naar Deens voorbeeld stelde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra bij de Algemene Beschouwingen voor vluchtelingen in de regio al te ontmoedigen naar Europa te reizen. In september gaf hij aan dat het volledig sluiten van grenzen op praktische bezwaren zou stuiten: “De grenzen sluiten is een droombeeld. Ze gaan dan via een landweggetje”. CDA-leider Buma noemde de eerdere belofte van de VVD over ‘dichte grenzen’ daarop “de grote leugen van de VVD”.

‘Wilders ondermijnt democratie met ‘nepparlement’ uitspraken’

In de WNL-uitzending ging Weisglas ook in op uitspraken van Geert Wilders. De parlementaire democratie wordt volgens hem ondermijnd door uitspraken over een ‘nepparlement’. “Ik vind het vreselijk”, zei Weisglas, “Wanneer een parlementariër, een fractievoorzitter, gaat spreken van een nepparlement, is dat een ondermijning van de parlementaire democratie”. Weisglas was zelf vijf jaar Kamervoorzitter en werkte in totaal 24 jaar in het parlement.

De opmerkingen van Wilders zijn volgens de oud-Kamervoorzitter, “zelfbevlekking van je parlement”. Weisglas gaf verder aan te hebben ingegrepen als hij nog Kamervoorzitter was geweest. De huidige Kamervoorzitter, Anouchka van Miltenburg, deed dit niet.

(TPO/ANP)