Politiek

Diederik Samsom (PvdA): ‘Wir schaffen das’

24-10-2015 11:30

Nederland kan en moet vluchtelingen opvangen. Dat betoogt PvdA-leider Diederik Samsom in een zaterdag gepubliceerd interview met de Volkskrant. “Ook een aantal van zestigduizend kunnen we in Nederland aan.”

De “grote, stille meerderheid” in het land vindt volgens de PvdA-voorman dat vluchtelingen moeten worden opgevangen. Toch maakt ook die groep zich volgens Samsom grote zorgen over de aantallen asielzoekers.

Samson voelt evenwel niets voor maatregelen als de bouw van een hek om vluchtelingen te weren. “Je ziet wat er gebeurt als ieder voor zich gaat werken. Het ene land trekt een hek op, het andere laat vluchtelingen in de modder, de regen en de kou zitten. Er vallen slachtoffers.”

De oplossing moet volgens de politicus deels uit de regio komen. Hij wijst erop dat vluchtelingen wegtrekken uit Turkije omdat ze er onvoldoende perspectief hebben. “Er moet in Turkije een fatsoenlijke asielprocedure komen”, vindt Samsom. “Onderwijs voor de kinderen die zijn gevlucht. En enig economisch perspectief voor hun ouders.”

De PvdA-leider komt ondertussen niet met een bovengrens aan het aantal vluchtelingen dat kan worden opgevangen in Nederland. “Als je een grens in getallen wil vatten, vraag je erom bedrogen te worden”, vindt hij. “De norm moet zijn dat wij mensen fatsoenlijk opvangen zonder omwonenden ermee te overvallen.”

Het pleidooi van Samsom valt niet overal in goede aarde. PVV-leider Geert Wilders haalde op Twitter uit naar de PvdA-leider, die hij “de plunderaar van Nederland” noemt. “Méér asiel en méér islam. En u mag dat betalen”, aldus Wilders.

Anp