Politiek

Vluchtelingen-Organisaties Nederland (VON) waarschuwde kabinet al eerder voor misstanden in azc’s

23-10-2015 14:23

Vluchtelingen-Organisaties Nederland (VON) heeft begin deze maand een brief gestuurd aan het kabinet waarin de organisatie waarschuwt voor misstanden in asielzoekerscentra. Bepaalde groepen zoals vrouwen, LHTB-ers en christenen voelen zich niet veilig in asielzoekerscentra en de noodopvang. Koepelorganisatie VON pleit voor ‘getrainde mensenrechtenambassadeurs uit de gemeenschappen zelf’.

In de brief van woensdag 7 oktober in bezit van TPO schrijft VON-directeur Fatma Özgümüş aan staatssecretaris Asielzaken Klaas Dijkhoff (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA):

 

“Ons bereiken verontrustende signalen dat bepaalde groepen zoals vrouwen, LHTB-ers en christenen zich niet veilig voelen binnen de huidige opvangfaciliteiten. Tegelijkertijd zien we grote verschillen tussen de kwaliteit van huidige opvangfaciliteiten en horen we over de excessen in Duitsland. We moeten alert zijn dat we niet dezelfde taferelen in Nederland gaan zien. Het kan niet zo zijn dat mensen die naar ons land komen en op zoek zijn naar bescherming, al dan niet bewust ervoor zorgen dat anderen zich onveilig voelen. Dit is wat ons betreft onacceptabel.”

 

De organisatie pleit voor ‘getrainde mensenrechtenambassadeurs uit de gemeenschappen zelf’:

 

“Zij kunnen als changemakers de  verantwoordelijkheid nemen om de gasten in de noodopvang en asielzoekerscentra te leren dat wij hier homoseksualiteit niet als een besmettelijke ziekte beschouwen. Dat wij ons hier niet bemoeien met elkaars   goden. En dat wij in Nederland het uithuwelijken van 14-jarige meisjes niet accepteren. Dit is wat ons betreft de allereerste stap, een fundamentele basis, voor iedereen die Nederland in komt, ongeacht of het verblijf tijdelijk is of niet.”

PvdA-Kamerleden Keklik Yücel en Attje Kuiken willen dat het kabinet naar het voorstel van VON kijkt.

VON waarschuwde eerder voor ‘softe’ aanpak jihadisme

In het najaar van 2014 waarschuwde VON in een brandbrief gericht aan het kabinet dat de voorgestelde aanpak van jihadisme te soft en te politiek-correct is. Volgens de VON, wiens achterban voor 80 procent bestaat uit mensen die voor de politieke-islam zijn gevlucht, is jihadisme een probleem van een ideologie die politieke islam heet en dus ook zo moet worden benoemd.  Volgens de VON rust er, kennelijk, ‘nog steeds een taboe op het benoemen van religieuze ideologieën’.

COC luidde donderdag noodklok in Nieuwsuur

Het COC wil dat er maatregelen worden genomen om homoseksuele vluchtelingen in (nood)opvanglocaties te beschermen. Het COC is de afgelopen twee weken benaderd door tien asielzoekers uit verschillende opvanglocaties die melden dat ze zich onveilig voelen vanwege hun geaardheid en vermoedt dat dat slechts het topje van de ijsberg is, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke in Nieuwsuur. De slachtoffers worden uitgescholden, gepest en bedreigd.