Reportage

#Bruslog: Een ochtend in Brussel met een ‘Senior EU Official’

23-10-2015 15:32

De persconferentiezaal van de Europese Raad is immens groot en lijkt daardoor donderdagochtend om half tien extra leeg. Bij de Europese topontmoeting van vorige week zat deze zaal nog voor een kwart vol toen Europarlementsvoorzitter Martin Schulz zijn inzichten kwam delen. Vandaag zijn er op het hoogtepunt achttien journalisten aanwezig voor een persbriefing van de Raad van ministers van aanstaande maandag. Daarnaast zijn er een hoge ambtenaar, een persmevrouw en vijf beleidsambtenaren van de Europese Commissie.

Dit alles is bedoeld om de journalistiek van zoveel mogelijk informatie te voorzien. De onbekende EU-ambtenaar van in de vijftig houdt een monoloog van twintig minuten. De persmevrouw zegt dat hij aangeduid mag worden als “Senior EU Official”, anoniem dus. De Senior EU Official vertelt over de bijeenkomst van maandag. Het is een erg belangrijke bijeenkomst, weet hij. “Het is de eerste keer dat ze elkaar een dag lang ontmoeten.” Dit zegt volgens hem iets over “de integratie van ontwikkelingssamenwerking bij andere EU-onderwerpen.” Er zullen “key issues” worden besproken die een “humanitaire dimensie” hebben.

Actieplannen en panels in overvloed

Al snel blijkt waarom er nauwelijks journalisten aanwezig zijn: deze Raad is – zoals wel vaker bij Europese bijeenkomsten – niet belangrijk. Er staan veel thema’s op de agenda waar de Senior EU Official ons op technocratische wijze over onderhoudt. De onderwerpen zijn allemaal een vervolg op eerdere discussies, die steeds hun weerslag hebben gevonden in allerlei notities en actieplannen, die vervolgens in panels en topontmoetingen zijn besproken. We kunnen direct zien dat de Raad van maandag daar hooguit een bescheiden stapje aan kan toevoegen.

Waar gaat het over? Er komt een “World Humanitarian Summit” in mei 2016. Om deze voor te bereiden spreken de ministers maandag over allerlei humanitaire kwesties. Ook is er een eerste discussie over de ontwikkeling van de relatie tussen de ACP-landen en de EU na 2020. Daar is inmiddels een “consultation paper” over verschenen en er moet een nieuw “framework” komen. Er komt een “gender action plan” aan en de Senior EU Official vertelt ons alvast dat de conclusies van de Raad het belang van gender in deze context zullen onderstrepen. “Gender is een hele belangrijke dimensie”, vertrouwt hij ons toe.

Vijf pagina’s vol jargon

De ministers zullen ook bespreken hoe ontwikkelingshulp kan bijdragen aan de oplossing van “de huidige uitdagingen van Europa op het gebied van migratie”. De Senior EU Official meldt ons dat dit niet de eerste keer is dat hierover wordt gesproken. De ministers deden dat eerder in New York. Ook andere ministers hebben het inmiddels over migratie gehad. “Hoe moeten we omgaan met migratie?” vraagt hij hardop alsof die vraag nog nooit is gesteld. Het is belangrijk het hierover te hebben, want twee weken later is er een top on de Maltese hoofdstad Valletta over verder over migratie te spreken.

En zo volgen er nog wat details over een bespreking over duurzaamheid waarbij “duidelijk moet worden hoe dit bereikt moet worden”, een vredesdeal in Colombia, klimaatfinanciering en een jongereninitiatief in Afrika dat mede op de agenda staat omdat Nederland daarom heeft gevraagd. Het is al met al “een zeer wijde en rijke agenda”. De Senior EU Official verwijst ons naar “een waardevol document vol jargon.” In de middag stuurt de Raad nog eens een vijf pagina’s tellend document( download hier) rond wat al deze bureaucratische informatie nog eens herhaalt.

Belangrijke beslissingen te nemen

De ontmoeting van maandag is – zoals eigenlijk altijd bij ministers – het vervolg op intensieve onderhandelingen tussen ambtenaren. Na deze voorbereidingen wordt er door de minister bij hamerstuk over sommige zaken besloten, over andere wordt verder gepraat. Maandag zal men het “EU-commitment to Afghanistan and its people” herbevestigen. Er wordt ook een conceptbrief naar Burundi goedgekeurd waarin staat dat ze echt wat aan de democratie moeten gaan doen. Ook zal men uitspreken dat er “policy coherence for development” moet komen. Dat is dan weer belangrijk voor de “2030 Agenda for Sustainable Development.” En zo nog wat zaken.

Voor de bijeenkomst van maandag in Luxemburg hoeven journalisten niets uit te zoeken want ze krijgen alles op een presenteerblaadje door de persdienst van de Raad aangeleverd. We krijgen een briefing met achtergrondinformatie en we mogen uitgebreid vragen stellen. Er zijn meerdere ambtenaren voor komen opdraven. Dit alles met als doel dat de media de EU intensiever gaan verslaan. Rara waarom hebben de media daar massaal geen zin in?

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel en Den Haag. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.