Politiek

VVD: Gevallen Kamerlid Mark Verheijen zat niet fout met Floriade

14-10-2015 18:39

Oud-VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft niet in strijd met de toenmalige regels van zijn partij gehandeld toen hij in augustus 2012 een VVD-campagnebijeenkomst organiseerde op de Floriade in Venlo. Dat blijkt uit een onderzoek van de commissie integriteit van de VVD. Voor de bijeenkomst is waarschijnlijk nooit betaald.

Verheijen trad in februari dit jaar terug als Kamerlid na een hard rapport van de integriteitscommissie van de VVD. Die had onderzoek gedaan naar beschuldigingen over corruptie en gesjoemel met declaraties door Verheijen en concludeerde dat hij ‘in strijd met het integriteitskader’ van de VVD had gehandeld.

Hij had onder meer als gedeputeerde autoritten gedeclareerd waar hij geen kosten voor had gemaakt en hij liet de provincie een deel van de rekening betalen voor een diner waar flessen wijn van 127 euro werden geschonken.

Die commissie had toen nog niet kunnen kijken naar de VVD-bijeenkomst op de Floriade. Dat is inmiddels wel gebeurd met de conclusie dat daar niet in strijd met de toenmalige regels is gehandeld.

De bijeenkomst op de Floriade – geen ‘feestje’ volgens de integriteitscommissie – vond plaats vóór nieuwe, strengere integriteitsregels bij de VVD in januari 2014 werden ingevoerd. Een factuur voor de bijeenkomst is niet gevonden. Als de zaalhuur wordt beschouwd als ‘schenking in natura’ moet dat volgens de huidige regels worden gemeld. In augustus 2012 hoefde dat nog niet.

Verheijen kon na het vernietigende rapport in februari niet anders dan opstappen. Zijn val was ook pijnlijk voor premier Mark Rutte, die de kwestie af had gedaan als een opgeblazen verhaal.

Lees ook

Dossier Mark Verheijen

ANP