Politiek

Politici Rijswijk en hun kinderen bedreigd vanwege asielzoekers

14-10-2015 12:22

Premier Mark Rutte vindt het ‘bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk’ dat er vanwege de opvang van asielzoekers dreigbrieven zijn verstuurd naar raadsleden in Rijswijk. De Rijswijkse gemeenteraad ging vorige week akkoord met de komst van een asielzoekerscentrum.

Volgens Rutte mogen mensen van mening verschillen over de opvang van asielzoekers, maar mag ,,de grens van het dreigen met geweld nooit worden overschreden’’. Dat is totaal onacceptabel, aldus de premier woensdag tegen de NOS voor het begin van een Kamerdebat over de opvang van vluchtelingen.

Zeker zes gemeenteraadsleden in Rijswijk hebben dreigbrieven ontvangen vanwege de komst van een asielzoekerscentrum. Dat schrijft het AD woensdag. Het gaat om politici van verschillende partijen die vorige week instemden met de opvang van vijfhonderd asielzoekers voor drie tot vijf jaar. De actie lijkt gecoördineerd, denkt PvdA’er Yvonne Hagenaars. “Hier is over nagedacht”, stelt ze in de krant. Hagenaars kreeg een boodschap waarin ook haar dochters bedreigd worden. “Als dat azc er nog komt, zoek ik ze nog wel eens op op school. Denk ff goed na over dat azc”, staat in de brief die ze ontving.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) schreef de Tweede Kamer dinsdag dat hij verwacht dat dit jaar 50.000 tot 60.000 mensen asiel aanvragen in Nederland.

ANP