Politiek

Moskou: MH17-onderzoek bevooroordeeld

13-10-2015 15:45

De resultaten van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 hebben ‘een bevooroordeeld karakter’. Dat zei de Russische onderminister Sergej Rjabkov van Buitenlandse Zaken dinsdag tegen persbureau RIA Novosti. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteerde dinsdag het langverwachte rapport naar de toedracht van de vliegramp in Oekraïne. Rusland heeft van begin af aan gezegd niet betrokken te zijn bij het neerhalen van het toestel.

In Russische media deden verschillende theorieën de ronde die het neerhalen van de vlucht zouden verklaren. De Russische regering achtte het lange tijd waarschijnlijk dat een Oekraïens vliegtuig de Boeing van Malaysia Airlines heeft neergehaald. Volgens de OVV is alleen een afgeschoten Buk-raket de oorzaak van de ramp. Wie de raket precies afschoot geeft de OVV niet aan. Dat is onderwerp van een afzonderlijk justitieel onderzoek.

Kiev: Dit was terreurdaad

Het toestel van Malaysia Airlines is vorig jaar doelbewust neergeschoten, zei vice-premier Gennadi Zoebko van Oekraïne dinsdag tijdens een persconferentie in Kiev. “Uit het onderzoek van Nederland komt naar voren dat het een terreurdaad is geweest”, aldus Zoebko volgens persbureau Interfax-Ukraine. Ook zei de vicepremier dat de raket die het toestel neerhaalde vanuit rebellengebied is afgeschoten.

Rebellen: Wij hadden helemaal geen BUK

Rebellen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk in Oost-Oekraïne hebben dinsdag opnieuw gezegd dat ze geen Buk-raket hadden op het moment dat vlucht MH17 werd neergeschoten. Ze hebben kort na de crash ook al laten weten geen luchtafweersysteem te hebben. Edoeard Basoerin, ‘minister van Defensie’ van de Volksrepubliek, zei tegen het Russische persbureau Interfax dat zijn beweging geen Buk-raket had. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bleek dinsdag dat MH17 met dat type afweergeschut is neergehaald. Volgens Basoerin was het onverantwoord van Oekraïne burgervliegtuigen over het oosten van het land te laten vliegen.

Lees ook

MH17; het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid