Politiek

Rutte op bezoek bij asielzoekers Woerden

10-10-2015 16:41

Premier Mark Rutte bezoekt zaterdag de noodopvang in Woerden die eerder in de nacht is belaagd. Dat bevestigde een woordvoerder van de premier zaterdagmiddag. Hij wilde verder nog niets kwijt over het bezoek dat inmiddels gaande is. Rutte noemde de actie tegen de opvang eerder op de dag volstrekt ontoelaatbaar en zei dat de mensen die er voor verantwoordelijk zijn hard moeten worden aangepakt.

De sporthal met vluchtelingen werd in de nacht door ongeveer twintig mensen met bivakmutsen aangevallen. Elf van hen zijn gearresteerd. De burgemeester van Woerden wijt de aanval aan een gebrek aan regie van de overheid. De oppositie zei eerder deze week dat de premier te onzichtbaar is in het vluchtelingendebat.

Bij de vluchtelingenopvang in Woerden worden zaterdag veel spullen, eten en bloemen gebracht, door mensen die hun steun willen betuigen aan de vluchtelingen. De gemeente vraagt echter mensen daar voorlopig mee te stoppen. De vrijwilligers die de giften uitzoeken kunnen de grote hoeveelheid niet aan, stelt de gemeente.

“Het is met goede bedoelingen, ongetwijfeld, maar de mensen in de opvang hebben rust nodig”, stelt een woordvoerder van de gemeente. Wat wel nodig is zijn reistassen en reiskoffers; mensen die die hebben en willen brengen mogen dat wel doen.

De noodopvang werd vrijdagavond belaagd door circa twintig mensen met bivakmutsen. Ze gooiden vuurwerkbommen en eieren en duwden hekken omver.

Lees ook

Noodopvang Woerden bestormd door mannen met bivakmutsen

Kamer is voor harde aanpak Woerden

Burgemeester Woerden verwijt Den Haag gebrek aan regie

TPO/ANP