Politiek

Niemand in Kamer ziet VVD-vluchtelingenplan zitten

10-10-2015 13:07

De PvdA voelt niets voor het plan van coalitiepartner VVD om de opvang van vluchtelingen te versoberen. Maar ook elders in de Tweede Kamer klinkt er kritiek op het voorstel.

“Een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling wijzen we af. Mensen vluchten uit nood, niet voor een ooglidcorrectie”, aldus Attje Kuiken. Het PvdA-Kamerlid wil ‘vluchtelingen netjes opvangen zoals we dat in Nederland altijd hebben gedaan’.

Huisvesting moet soberder

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra lanceerde zijn ideeën zaterdag in het AD. De toestroom van vluchtelingen vormt volgens hem een acute bedreiging voor de welvaartsstaat en sociale voorzieningen. Hij vindt dat asielzoekers met een tijdelijke vergunning geen recht meer moeten hebben op sociale voorzieningen. De huisvesting moet ook soberder. “Zij kunnen best toe met leefgeld van een paar tientjes in containerachtige woningen”

Borstverkleiningen of -vergrotingen

Ook wil de VVD’er de medische zorg beperken. “Plastische chirurgie, ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, een complete tandrenovatie” moeten niet meer. Veel gebeurt dat overigens niet ‘maar het gebeurt’. Zijn woordvoerder liet later weten dat borstcorrectie als voorbeeld niet klopte.

Verder moet de tijdelijke verblijfsvergunning niet meer voor vijf jaar worden afgegeven, maar elk jaar worden vernieuwd. Ook nareizen van gezinsleden moet worden beperkt en het moet moeilijker worden om het Nederlanderschap te krijgen. Zijlstra wil naar Deens voorbeeld vluchtelingen in de eigen regio al ontmoedigen. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige maand zei de VVD-leider nog niet de ‘indruk’ te hebben dat ,’dat erg succesvol is’. Andere partijen zijn kritisch. D66 spreekt van een ‘polariserende kortetermijnpolitiek’. Volgens GroenLinks draagt het ‘geenszins bij aan een oplossing van het probleem’. Joël Voordewind (ChristenUnie) liet via Twitter weten dat VVD beter kan investeren in opvang in de regio.   PVV-leider Geert Wilders vindt het plan juist niet ver genoeg gaan.

Volgens Sybrand Buma (CDA) komt het voorstel een jaar te laat. “Niet nu maar een jaar geleden was het al noodzakelijk om tijdelijke opvang voor oorlogsvluchtelingen in te voeren en te koppelen aan sobere opvang.” Het kabinet faalt bij de aanpak van het asielvraagstuk, aldus Buma.

Lees ook

AD – Halbe Zijlstra wil sober bestaan voor vluchtelingen

ANP/TPO